Appel custardtaart

Gisteren was glutenvrije papa jarig. Feesten en partijen doen wij thuis altijd volledig glutenvrij. Dan kan iedereen lekker meedoen en hoeven we niet bang te zijn voor kruimels.
Een paar dagen geleden stond onderstaand recept in de krant. Ik heb alleen maar gewone bloem vervangen voor glutenvrij, verder niks aangepast. Erg lekker als de taart nog lauwwarm is met een schep koude slagroom. Zo lekker zelfs dat hij op was voor ik een foto kon maken.

Ingrediënten:
• 300 gram glutenvrije bloem
• 150 g boter
• 80 g basterdsuiker
• 800 g appelen
• sap van een ½ citroen
• 4 eieren
• 125 ml slagroom
• 1 el maïzena
• 100 g suiker
• 2 zakjes vanillesuiker
• 1 el versgeraspte nootmuskaat

Stort de bloem en de basterdsuiker en een klein snufje zout in een kom en snijd daar de koude boter met een deegsnijder of met twee messen door tot alles kruimelig is. Voeg dan 3 eetlepels water toe en kneed het deeg met de hand tot een samenhangende bal. Gaat dat niet, gebruik dan nog 1 of 2 lepels water. Laat het deeg tenminste een half uur op stijven.

Schil intussen de appelen en snijd ze in plakken. Besprenkel ze met citroensap en desgewenst met kaneel.
Kluts de eieren met de room, de maïzena, de vanille- en gewone suiker en de nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter een stuk bakpapier en leg dat in een springvorm van 26 cm doorsnee. Rol het deeg uit tot een ronde lap die groot genoeg is om ook rand van de vorm te bekleden en schik het deeg in de vorm.

Prik het deeg in met een vork. Leg er een stuk aluminiumfolie op met daarbovenop bakknikkers of oude gedroogde bonen – iets dat zwaar genoeg is om het deeg op zijn plaats te houden. Bak het deeg 15 minuten in de oven.

Haal de verzwaring van het deeg en schik de plakken appel in de vorm. Giet de custard (het eiermengsel) eroverheen en bak de taart nog drie kwartier.
Bestrooi hem met een lepel kristalsuiker en zet hem nog vijf minuten onder de grill (oppassen dat het deeg niet verbrandt, dan uitzetten!).

bron: www.nrc.nl/thuiskeuken

One thought on “Appel custardtaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.