Echte pepernoten glutenvrij

Al jaren bak ik in november pepernoten die eigenlijk helemaal geen pepernoten zijn maar kruidnoten. Kruidnoten zijn harde knikkers van speculaasdeeg, pepernoten zijn van die zachte blokjes van taai taaideeg. Ik vind ze allebei lekker maar had tot nu toe eigenlijk alleen maar zelf glutenvrije kruidnoten gebakken. Deze #WijBloggenGlutenvrij grijp ik aan om eindelijk glutenvrije pepernoten te bakken!

Echte glutenvrije pepernoten
Echte glutenvrije pepernoten

Echte pepernoten of Taai taaideeg maak je maar van een paar ingrediënten: honing of stroop, twee soorten meel en specerijen. Voor glutenpepernoten gebruik je het beste roggemeel. Dat laat zich heel goed vervangen door boekweit- of havermeel. Je moet wel de tijd voor nemen voor dit recept. Het deeg moet namelijk een nacht rusten. Laten we het slow baking noemen, lekker ouderwets en toch hip.pepernoten-5

Glutenvrije pepernoten

250 gram meel: 150 gram haver-of boekweitmeel en 100 gram wit glutenvrije bakmix zoals Mix C van Schar
175 gram stroop of honing (ik gebruikte stroop)
1 eetlepel azijn
3 eetlepels water

1 theelepel bakpoeder
snuf zout
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel anijszaadpoeder

rijstmeel om deeg en aanrecht mee te bestuiven

Meng het witte meel met het volkorenmeel. Verhit de stroop of honing met het water en de eetlepel azijn. Meng de warme stroop met het meel tot een deeg. Maak er een bal van en bestuif met rijstmeel. Doe de deegbal in een schaal en dek deze af met plasticfolie. Laat een nacht rusten op kamertemperatuur.pepernotenMix de specerijen met het bakpoeder. Bestuif een glad werkoppervlak en kneed de specerijen door het deeg. Rol het deeg uit tot een lap van ca 1,5 cm dik. Snijd hier dobbelsteentjes van en knijp ze een beetje aan en leg op een bakplaat met bakpapier.pepernoten-3

Bak de pepernoten 15-20 minuten in een oven die je hebt voorverwarmd op 180 °C.

Als je meer wilt lezen over het verschil tussen pepernoten en kruidnoten is dit artikel van Onze Taal leuk. Voor dit recept deed ik meer onderzoek. Als basis gebruikte in het recept voor pepernoten uit de laatste Allerhande van AH en ik keek naar een filmpje over het maken van taai taai op 24 Kitchen

Deze maand bloggen deze bloggers ook over Sinterklaas:

creatiefglutenvrij.wordpress.com
glutenvrijeblog.nl
storiesofacoeliac.nl
metzondergluten.nl
ikbenglutenvrij.nl
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
lekkerglutenvrij.nl
doemijglutenvrij.nl
pinkpequena.nl
glutenvrijkind.wordpress.com

Zin in nog meer Sinterklaasrecepten? Dit zijn mijn 5 favoriete glutenvrije Sinterklaasrecepten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 thoughts on “Echte pepernoten glutenvrij

  1. Grappig he, hoe veel verschillende recepten er zijn voor kruidnootjes, maar ook voor pepernoten. Het recept op mijn site bijvoorbeeld, bevat karnemelk 😉

  2. Je hebt me op een idee gebracht! Ik ga ook binnenkort maar eens echte pepernoten bakken. 🙂 Ik heb al eens taaitaai gemaakt en denk dat ik gewoon hetzelfde recept gebruik. Het heeft inderdaad veel van elkaar weg 😉 Handig filmpje ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *