Glutenvrij kerstmenu 2015: Boef Bourguignon

Voor Glutenvrij Magazine stelde ik een kerstmenu samen. Deze week publiceer ik de recepten die daarbij horen. Na de hors ‘d oeuvres gaan we verder met het hoofdgerecht: de glutenvrije Boeuf Bourguignon.

Boeuf bourguinon
Boeuf bourguinon

Boeuf Bourguignon
8 personen
1 kilo magere runderlappen
200 gram rauwe ham (dikke plak)
3 uien
3 tenen knoflook
1 winterwortel
4 eetlepels boter
Peper en zout
4 deciliter rode wijn
1 vleesbouillon tablet
2 laurierblaadjes
½ theelepel gedroogde tijm of 1 vers takje
een blikje tomatenpuree
350 gram champignons
3 eetlepels aardappelmeel of maïzena

Laat het rundvlees op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier. Snijd het vlees en de ham in blokken. Snijd de uien en wortelen pers de knoflook. Verhit de boter en schroei het vlees dicht, breng op smaak met peper en zout en neem het weer uit de pan.

Bak in dezelfde pan in het vet de ham, voeg de ui, knoflook en wortels toe en bak tot ze lichtbruin zijn. Voeg de wijn toe en 1 deciliter water. Breng aan de kook met een bouillonblokje en de laurier, tijm en tomatenpuree. Doe het vlees er weer bij en laat het vlees drie uur op een zacht vuur sudderen.

Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren laat ze de laatste dertig minuten meekoken. Maak vlak voor je de pan opdient de jus aan met een paar eetlepels aardappelmeel of maïzena. Roer eerst een paar eetlepels bindmiddel los met de jus in een apart schaaltje om klontjes te voorkomen.

Lekker met een knapperige groene salade, aardappelpuree en een stukje vers gebakken glutenvrij brood.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.