Glutenvrij kerstmenu: Hors d’oeuvres

Voor glutenvrij magazine stelde ik een kerstmenu samen. Deze week publiceer ik de recepten die daarbij horen. We beginnen het kerstdiner met hors d’oeuvres. Hors d’oeuvres zijn kleine, koude hapjes die de eetlust opwekken. Ik maak 5 kleine hapjes.

Maak liever iets te weinig dan te veel. Bij te weinig hapjes zullen je gasten later terugdenken aan die heerlijke dingetjes waar ze wel wat meer van zouden hebben willen proeven. Bij te veel zullen ze later alleen het opgeblazen gevoel na afloop van de maaltijd kunnen herinneren.

Ik vind het leuk om hiervoor mijn jaren 70 gourmetborden uit de kast te halen en in elk vakje een hapje te presenteren. de hors d’oeuvres kunnen ook op een grote schaal worden gedaan waar iedereen vanaf neemt.

Hors d'oeuvres

Oeuf dur

Oeuf durOeuf dur staat in het bekende Parijse restaurant Chartier al decennia op de kaart. Een oeuf dur is gewoon een hard gekookt eitje. In al zijn eenvoud is dat een heerlijk onderdeel van een voorafje en de meeste kinderen vinden het al helemaal erg lekker. Als je er wat meer werk van wilt maken kun je er ook een gevuld eitje van maken.

1 ei per persoon
Tube mayonaise
Kook de eieren in 4 minuten in kokend water hard. Laat ze afkoelen en pel ze. Leg op ieder bordje een door de helft gesneden ei. Garneer met een toefje mayonaise uit een tube.

Gerookte zalm met Gravad Lax dressing

Gravad Lax
Ca 50 gram gerookte zalm per persoon.
Maak de Gravad lax saus door 4 eetlepels olijfolie te mixen met 1 eetlepel gladde mosterd, 1 eetlepel gehakte dille,  1 eetlepel suiker en 1 eetlepel citroensap.
Verdeel de gerookte zalm over de bordjes en garneer met de Gravad lax dressing.

Komkommerbootjes met Hollandse garnalen en roomkaas

Komkommer met roomkaaskomkommer met garnaals
Was een komkommer en snijd er dikke plakken van 2 a 3 cm van. Maak een kuiltje in elke plak door met een theelepel de zaden eruit te scheppen.
Vul de bootjes met een schepje garnalen of roomkaas.

Gemarineerde asperges met ham

asperges met hamMijn oma gebruikte hier asperges uit blik voor. Stiekem vind ik die ook erg lekker maar voor kerst gaan we op sjiek en kook ik verse asperges.

100 gram groene asperges
2 ons ham
Kook 15 groene asperges beetgaar in kokend water en laat ze afkoelen. Marineer met een scheutje olijfolie, citroensap en zout en peper. Rol twee asperges in een plakje gekookte ham.

Crackers

glutenvrij ctackertje
Er zijn hele goede glutenvrije crackertjes te koop in de supermarkt. Deze zijn leuk om van te voren samen met de kinderen te maken.

100 gram glutenvrij meel
1 theelepel bakpoeder
200 ml water
1 eetlepel grof zout.
Kneed een deegbal van het meel met het water. Rol zo dun mogelijk uit op een bakplaat. Snijd de deeglap in vierkanten en prik er gaatjes in met een vork. Bak in 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

One thought on “Glutenvrij kerstmenu: Hors d’oeuvres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.