Glutenvrij zoete aardappelbrood

De aardappel en ik hebben een haat-liefde verhouding. Gekookt en in een stamppot ben ik er niet dol op. Maar het is een veelzijdige knol. Geroosterd, gebakken, gefrituurd of in een salade vind ik het heerlijk.  Het staat al enige tijd op mijn to do lijstje om aardappelbrood te bakken. Aangezien ik toevallig een zak zoete aardappelen in huis had heb ik een glutenvrij zoet aardappelbrood gebakken.

glutenvrij zoete aardappelbrood
glutenvrij zoete aardappelbrood

Zoete aardappels hebben veel vezels en vitamines en zijn  behoorlijk gezond.  Zoete aardappels zijn fijn voor de variatie en smaken lekker, vind ik. Daarom bakte ik er dit brood mee. Het is een een heel fijn luchtig en smeuig broodje geworden met een goede neutrale smaak. Geschikt voor hartig en zoet beleg.

glutenvrij zoete aardappelbroodZoet aardappelbrood

Ingrediënten
250 gram gekookte zoete aardappel
250 gram broodmeel
1 zakje gist (7gram)
150 milliliter lauwwarme melk
1 eetlepel suiker
50 gram vet
snuf zout

Glutenvrij zoete aardappelbrood (10)kook de zoete aardappelen in ca 10 minuten gaar en prak fijn met een vork. Laat de gist activeren in de lauwwarme melk met suiker. Meng de zoete aardappel met het vet, de zout en het meel. Roer de melk met het gist erdoorheen en kneed tot een deeg. Dek je deegkom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ongeveer een uur rijzen.
Doe het deeg over in een brood of cakevorm en zet in een voorverwarmde oven van 200C. Zet een ovenvast schaaltje water onder in de oven en bak het brood in een uur gaar.

glutenvrij zoete aardappelbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *