Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel

Een paar weken geleden stond ik op de glutenvrije markt van Hoeve Ravenstein met Gerry, de glutenvrije man. Gerry is mijn collega in het bestuur van de stichting Coeliakiemaand. Wij stonden in Baarn om informatief te geven over coeliakie en om zijn American Chocolate Chip cookies te verkopen voor de stichting.

Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel
Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel

De Chocolate Chip Cookies van Gerry zijn to die for:  bros en knapperig met een goede chocolade smaak. Het beste kun je nu zijn zijn site surfen om zijn recept uit te proberen (en de rest te lezen, ook een aanrader).

Maar ik zou glutenvrije mama niet zijn als ik een variatie op Gerry’s recept bedacht. Een die goed bij het seizoen past:

Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel

100 gram pure chocolade (een gehakte reep of chips)
100 gram hele amandelen in stukjes
100 gram glutenvrije bakmix (ik gebruikte Schär Mix C)
100 gram amandelmeel
100 gram basterdsuiker
75 gram kristalsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel xanthaangom
75 gram roomboter
1 ei

Hak de chocolade met de amandelen in stukjes. Meng het meel, de amandelmeel, de suikers, de specerijen en het zout en het bakpoeder. Voeg nu het ei toe en de boter. Meng zo snel mogelijk tot een deeg en voeg op het laatst de chocolade en amandelen toe. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 C. Draai het deeg tot balletjess. Stuiteballen voor kleine cookies, pingpongballen voor American formaat. Druk plat op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ongeveer 20 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rekje.

One thought on “Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *