Glutenvrije apple crumble

apple crumble
apple crumble

De A is van Apple

Alexander heeft zijn A diploma gehaald! Dat vierden wij met een extra lekker toetje. Ik had opeens weer eens zin in apple crumble.

Jaren geleden maakte ik regelmatig apple crumble. Ik studeerde Engels en maakte toen graag indruk op studiegenoten met mijn Britse kookkunsten.
Het is een wat zwaar dessert dat ik niet snel in de zomer zal maken. Het is er nu nog net koud genoeg voor. Combineer het niet met een zware hoofdmaaltijd, het is erg machtig.

De basis van het kruimeldeeg maak je van 300 gram meel. Je kunt hiermee variëren. Ik heb een gedeelte quinoa-vlokken gebruikt. Ik ben in mijn quinoa-fase, vind het lekker en het bevat veel voedingsvezels. Ik heb ook een gedeelte amandelmeel gebruikt omdat ik dat lekker vind en amandelsmaak goed met appel combineert. Je kunt ook gehakte noten of muesli gebruiken.
Meestal voeg je suiker en kaneel toe aan de appels maar volgens een Brits recept dat ik heb is een snufje nootmuskaat ook erg lekker. Daarom heb ik de appels op smaak gebracht met speculaaskruiden daar zit beide in.

Glutenvrije apple crumble

4 appels, in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel speculaaskruiden
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels donkerbruine suiker
Voor de kruimels:
300 gram glutenvrij meel (100 quinoavlokken, 100 amandelmeel, 100 ketan rijstmeel)
100 gram kristalsuiker
150 gram roomboter

Maak de kruimels door de boter door het meel mengsel en de suiker te wrijven.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de kruiden toe en besprenkel met citroensap.

Je kunt de kruimels en de appelstukjes in de koelkast bewaren tot je de appel crumble in de oven wil zetten.

Smelt de bruine suiker in een koekenpan. Voeg de in kleine stukjes gesneden appels eraan toe en schud door de gesmolten suiker. Laat even verwarmen.
Doe de appels in een ovenvaste schaal en dek af met de kruimels.
Bak in 30 minuten een 200 ˚C voorverwarmde oven.
Serveer meteen met een bolletje vanille ijs, wat custard, vanille vla of slagroom.

One thought on “Glutenvrije apple crumble

  1. Ik heb hem net gemaakt, heerlijk!

    Ik had geen quinoavlokken dus het 100g boekweitmeel, 100g rijstmeel en 100g glutenvrije haver gebruikt. Werd wel een beste partij crumble, dus gauw nog maar een maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.