Glutenvrije bruine bonensoep

Het stormt, hagelt en regent. Wat is er dan heerlijker dan thuiskomen voor een kop dampende bruine bonensoep? Ik maakte laatst een enorme pan bruine bonensoep voor een verjaardagsfeest. Helemaal from scratch zoals mijn oma en moeder hem ook maakten van gedroogde bonen, zelf getrokken bouillon en zelf gesneden groentes. Ik verheugde me op het restje voor de dag erna, de volgende dag is zo’n soep namelijk nog lekkerder, maar de soep ging schoon op. Helemaal niet erg want ik weet ook hoe je een bijna net zo lekkere, snelle versie maakt. Ik geef je vandaag dus twee recepten voor een traditionele – en een snelle glutenvrije bruine bonensoep.

Bruine bonensoep
Bruine bonensoep

Ik vind het verbazingwekkend hoeveel kant-en-klare gewone producten zoals soepballetjes en potten – en blokjes bouillon er tegenwoordig gewoon glutenvrij bij de supermarkt te koop zijn. Wel goed opletten bij het boodschappen doen want niet alle merken zijn glutenvrij. Mijn boodschappen haalde ik bij de Albert Heijn (huismerk).

Bruine bonensoep
Bruine bonen

De rookworst van de Hema is bij mij favoriet maar die moet 20 minuten wellen in heet water omdat hij nog niet gaar is. Voor een snellere worst kun je bijvoorbeeld een Unox rookworsten nemen, die zijn wel gaar en kun je dus rechtstreeks in de soep doen.

Traditionele Bruine Bonensoep

1 pak gedroogde bruine bonen (500 gram)
3 uien
2 prei
2-3 schouderkarbonades
200 gram gehakt
1 zakje selderij
1 rookworst
4 bouillonblokjes

Spoel de bruine bonen af in een vergiet en laat ze 12 uur wellen in ruim water. Laat ze daarna de bonen 1 uur zachtjes koken en giet de bonen af.

Trek intussen bouillon van de schouderkarbonades door ze 45 minuten te koken in 1 liter water met het donkergroene gedeelte van de prei. Schep de karbonades en de prei uit de pan. verwijder de botjes, trek het vlees in kleine stukjes en doe dat weer bij de bouillon.

Draai knikkertjes van het gehakt en kook ze 15 minuten zachtjes gaar in de bouillon.

Wel de rookworst in heet water en snijd in plakjes als hij gaar is.

Snijd de uien en de prei in dunne ringetjes. Fruit in een grote soeppan aan in een klont boter of scheut olie. Als de groentes zacht zijn voeg je de bonen en de bouillon met het vlees toe. Doe de rookworst en de gehakte selderij ook in de pan. Voeg zoveel water toe tot je soep de door jou gewenste dikte heeft.

Laat de soep ongeveer 10 pruttelen en voeg 1 voor 1 de bouillonblokjes toe tot je de soep pittig genoeg vindt.Bruine bonensoep

 

Snelle Bruine Bonensoep

1 groot blik of pot bruine bonen
1 zak voorgesneden soepgroenten (400 gram)
1 pot runderbouillon
1 zakje selderij
1 pakje kant-en-klare soepballetjes (biologische van de AH zijn gv)
1 rookworst

Fruit de soepgroentes aan in olie of boter in een ruime pan. Voeg de pot bouillon toe met 1 liter water en breng aan de kook. Kook hierin in 15 minuten de soepballetjes.

Giet de bruine bonen af en doe samen met de gehakte selderij bij de soep. Snijd de rookworst in plakjes en warm die op met de soep.

Laat de soep 10 minuten pruttelen.

Lekker met Braziliaans kaasbroodjes

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *