glutenvrije koek als tien-uurtje

Alexander wilde ook wel eens zo’n lekkere koek mee naar school als hij zijn klasgenoten ziet eten. Ik maak soms een mueslireep voor hem maar daar scoort hij op school geen punten mee in het “ikbennetalsiedereen” klassement. En dat is toch ook belangrijk voor een jongetje van 9 jaar.

Ik heb dit weekend de glutenvrije Evergreen (van Liga) uitgevonden. Deze koeken vind ik zelf lekker als tussendoortje. Ik heb eerst maar eens de ingrediënten van een gewone Evergreen bestudeerd:

Ingrediënten Evergreen van Liga
Ingrediënten: Granen 51,1% (tarwebloem 24,8%, volkorenhavermeel 19,1%, volkorentarwemeel 7,2%), vruchtenvulling 28,4% (rozijnen 18,1%, krenten 9,4%, rijstbloem), suiker, plantaardige olie, glucosestroop, oplosbare tarwevezels, calciumcarbonaat, rijsmiddel (ammoniumwaterstofcarbonaat), zout, fructose-glucosestroop, erwteneiwit, emulgator (sojalecithine), aroma, ijzer, vitamine B6.

Okay, 50% granen waarvan ongeveer de helft haver, ca 30 % krenten, en 20% vet en suiker. Dat kan ik ook. Ik bakte een koek met precies deze verhoudingen en voegde een theelepeltje bakpoeder en Xantangom toe. De koek smaakte prima maar was onsamenhangend en kruimelde al als je ernaar keek.

Bij de tweede poging heb ik de krenten en rozijnen fijngehakt, iets minder vet en iets meer meel gebruikt en een ei toegevoegd. Dat bleek een goede oplossing want de koeken werden heerlijk van smaak en lekker bros zonder te kruimelen. Ze zijn een beetje zoet door de krenten en rozijnen en voedzaam door het havermeel. Voor het havermeel heb ik gecertificeerd glutenvrije haver in mijn keukenmachine gemalen tot meel.

Glutenvrije evergreen
Glutenvrije evergreen

Glutenvrije koek als tien-uurtje (Everglutenfree)
genoeg voor 10 koeken

75 gram glutenvrij bloem
50 gram havermeel
50 gram krenten en rozijnen, grofgehakt
1 ei
25 ml zonnebloem olie
30 gram witte basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel xantangom, snufje zout

Verwarm te oven voor op 180˚C. Meng het meel met bakpoeder, krenten/rozijnen, xantangom en suiker.
Roer de olie en een geklutst eitje erdoorheen en vorm tot een deegbal. Rol het deeg uit tussen twee bakpapiertjes tot een rechthoekige lap van ongeveer een halve centimeter dik.
Leg de deeglap op zijn bakpapier op een bakplaat en snijd in tien koeken. Bak  25 minuten in een oven van 180˚C.
Haal uit de oven als de koeken mooi bruin zijn en snijd de koeken nog even bij.

One thought on “glutenvrije koek als tien-uurtje

  1. Hmmmmm ik eet inmiddels bijna 10 jaar glutenvrij. Dus als kind wel altijd alles gegeten.
    Maar deze smaken echt zoals ik me herinner.

    Zo blij met je recepten! !!!! Vind zo veel dingen niet lekker of te duur een er gaat en wereld voor me open. Super super!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *