Glutenvrije kwarktaart met aardbeien

glutenvrije aardbeien kwarktaart
aardbeien kwarktaart

Op de markt waren veel mooie rode aardbeien te koop. De kinderen zijn ook dol op aardbeien dus we kopen ze vaak als het aardbeientijd is. Ik had opeens zin om er een aardbeienkwarktaart van te maken. Een kwarktaart is zo klaar, hoeft niet in de oven dus je staat maar kort in de keuken. Ook de smaak is lekker fris, perfect voor dit mooie zomerweer dus.

Ik heb de koekbodem van amandelmeel gemaakt en er gaan aardbeien in de kwarkvulling en als garnering bovenop. Zoals je op de foto kunt zien heb ik de taart vandaag niet versierd. We zijn vandaag naar het strand geweest. Toen we thuis kwamen waren we hongerig dus we wilden taart, NU! Garneren doen we wel weer als er een feestje is.

We eten de taart als toetje. Ook nog soort van gezond met al dat fruit. Alexander vroeg na het eten: Mama, mogen we morgen weer Danoontjetaart als toetje?

Een kwarktaart is bijna hetzelfde als een cheesecake. Het heeft ook een bodem van koek en een vulling van kwark met suiker. Het verschil is hem in de bereiding. Een cheesecake wordt in de over gebakken, eieren zorgen ervoor dat de kwark stevig wordt. Een kwarktaart heeft gelatine dat opstijft op in de koelkast.

Glutenvrije kwarktaart met aardbeien
Ingrediënten
Voor de bodem:
200 gram Liga eerste stap
50 gram boter
2 eetlepels aardbeien jam
Of
100 gram amandelmeel
50 gram boter
50 gram suiker
1 ei
Springvorm doorsnede 24 centimeter, bekleed met bakpapier
Voor de vulling
500 gram aardbeien gewassen en in vieren gesneden
10 blaadjes witte gelatine
250 ml vruchtensap (appelsap, bosvruchten, maakt niet uit)
450 gram volle kwark
250 ml crème fraîche
200 gram witte basterd suiker

Maak eerst de bodem door de Liga’s te verkruimelen. Smelt de boter met jam in een pannetje en roer de kruimels erdoor heen. Het kruimelmengsel verdelen over de bodem van de springvorm en goed aandrukken.
Of
Maak een deeg van de amandelmeel, suiker, boter en het ei. Verdeel over de bodem van de springvorm en bak 20 minuten in de oven op 175 ˚C. Laat goed afkoelen.

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in een ruime schaal met koud water. Meng de kwark, crème fraîche en suiker in een schaal. Roer er de aardbeien doorheen. Ik heb de helft geprakt en de andere helft in stukjes gelaten. Zo krijg je herkenbare stukjes aardbei in een roze taart.
Houd ongeveer 100 gram aardbeien apart om de taart mee te versieren (als je daar zin in hebt)

Verhit de vruchtensap en los er de uitgeknepen gelatine in op. Laat eerst een beetje afkoelen voor je het door het kwarkmengsel roert. Giet de aardbeienkwark nu in de springvorm op de bodem. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

 

6 thoughts on “Glutenvrije kwarktaart met aardbeien

  1. Nee, daar krijgt Alexander geen last van. Het is zo’n waarschuwing van de fabrikant om zich in te dekken. Alleen als je zeer gevoelig bent dan zou je er last van kunnen krijgen.
    Als je het niet vertrouwt kun je ook zelf een koek bakken of andere koekjes nemen.

  2. Roze taart is de favoriete taart van onze zoon Robin. Roze taart kan op geen verjaardag ontbreken. Na de diagnose coeliakie en een verjaardag in zicht zijn we direct op zoek gegaan naar een alternatief. We zijn zeker 6 taarten verder, in groot en miniformaat, want ook als we ergens anders heen gaan, is het leuk als Robin een gebakje heeft. Iedereen is er dol op. Dank je wel voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *