Glutenvrije Maria kaakjes

Maria biscuitjes of – kaakjes zijn voor mij het ultieme koekje voor bij de thee. Als mijn moeder mij vroeger thuis na school opwachtte dan deed zij dat met een pot thee en een trommel Maria kaakjes. Ik was dan trouwens meestal zelf niet thuis maar speelde bij een vriendinnetje…

glutenvrij mariakaakje2
glutenvrije Maria kaakjes

Nog steeds vind ik het heerlijk om op een regenachtige middag de inhoud van een trommel kaakjes te soppen in de hete thee. Ik vind het heel gek dat ik nog niet eerder op het idee ben gekomen om dit zelf te bakken. Het recept bleek nog heel makkelijk ook en, heel belangrijk, ook de glutenvrije kaakjes doorstaan de sop-test!

Ik maakte de kaakjes van meel en maizena. Je kunt dit recept lactosevrij maken door de boter te vervangen door margarine. Ik vond het leuk om met kleine koek-en fondant-uitstekers mooie figuurtje te maken in de koekjes. Ik kwam er later achter dat deze versiersels er ook voor zorgen dat de koekjes mooi plat blijven.

glutenvrij mariakaakjeRecept glutenvrij Maria biscuit of kaakje
Voor ca 30 koekjes
Ingrediënten
100 gram maizena
100 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld Schar MixC)
100 gram poedersuiker
halve theelepel
bakpoeder
snufje zout
50 gram gesmolten boter
1 ei
scheutje melk

Weeg alle droge ingrediënten in een kom en wrijf er de boter doorheen. Klop het ei los met een beetje melk. Meng nu het ei beetje bij beetje door het meel, Het moet een stevig deeg worden. Laat het deeg ongeveer een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Strooi een beetje glutenvrij meel op een vlak werkblad en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte. Steek er koekjes uit en steek met kleinere vormpjes figuurtjes in de koekjes. Leg de koekjes op een bakplaat en bak in een oven van 180°C. Houd de koekjes goed in de gaten, ze moeten heel licht van kleur blijven.

Maria kaakje met choco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *