Glutenvrije ontbijtkoek

Tot mijn verbijstering ontdekte ik vandaag dat ik mijn recept voor ontbijtkoek nog nooit heb gepubliceerd. Het is een van mijn favoriete recepten. Niet alleen omdat wij graag ontbijtkoek eten maar ook omdat het een makkelijk recept is.

Ik bak ontbijtkoek in een cakevorm maar soms, als ik in een creatieve bui ben, dan vul ik mijn mini-muffinvorm met het beslag. Is weer eens iets anders.

Ontbijtkoek is natuurlijk lekker als start van de dag maar ook heel geschikt als tussendoortje of ochtendhapje (tien-uurtje) op school. Net als bij brood snijd ik de koek vaak in plakken als het net is afgekoeld en vries het dan, verpakt per twee of drie plakjes, in.

Ontbijtkoek

250 gram. glutenvrij meel*
half zakje bakpoeder
175 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel koekkruiden
kwart liter volle yoghurt
snufje zout
Eetlepel Fiberhusk (optie)
*bv. Schar mix C of een mengsel van 150 gram Mix C en 100 gram amandelmeel, boekweitmeel of Teff)

Variatietip: je kunt krenten, rozijnen, gesneden stemgember, noten of stukjes chocolade toevoegen.

Alle ingrediënten goed door elkaar roeren, dat kan met een mixer maar ook met een lepel. Beslag in een cakevorm gieten. De bovenkant afdekken met bakpapier zodat hij gelijkmatig rijst en niet aanbrandt.
In een koude oven zetten en de oven aanzetten op 170 graden. In ongeveer 1,5 uur droog en gaar bakken. Om te kijken of de koek droog is, steek je een houten prikker in de koek. Als er geen deeg aan blijft plakken, is de koek goed.

9 thoughts on “Glutenvrije ontbijtkoek

  1. Een heerlijk recept, dankjewel!
    Althans het beslag dat ik in de cakevorm had gedaan, de rest van het beslag had ik idd in de mini muffinvorm gedaan, maar deze kwamen uit de oven als harde knikkers 😉 Heb je een tip? Hoelang doe jij deze vorm in de oven?

  2. Jumjum!!! Ik heb m gisteren gebakken in 3 kleine cakevormpjes… Ze gaan wel erg snel op… Een lekker taaie buitenkant en smeuige binnenkant. Precies zoals ik m lekker vind 😀
    Saskia

    1. Beste Bren,
      ik bak ook gluten- en eivrij (en melk en notenvrij). Je vind wat recepten op mijn blog meerdanglutenvrij.wordpress.com, maar ik heb veel meer wat er nog niet op staat. Stuur me maar een mailtje als je een recept voor het een of ander zoekt.
      Groet, Ingrid Kooijman

  3. Een paar weken geleden hebben ik en een vriendin afzonderlijk van elkaar deze ontbijtkoek gebakken. Bij ons allebei was hij droog en hard. Wat doen wij verkeerd?

  4. Als je ontbijtkoek te droog en/of hard wordt dan kun je de baktijd aanpassen en wat korter maken. Het is in ieder geval belangrijk om de koek in een koude oven te zetten en ook af te dekken met bakpapier.
    Misschien is jouw bakvorm lager dan de mijne. Je zou ook wat meer vocht kunnen toevoegen, beetje water of olie of een ei. Van een lezer kreeg ik de tip om karnemelk te gebruiken ipv yogurt. Ik kan me voorstellen dat het dan ook wat zachter uitvalt.

  5. ik heb ontbijtkoek gebakken en hij viel een beetje tegen. De onderkant was niet helemaal gaar, en voorderest was droog. de volgende keer zal ik het proberen met de tips van glutenvrije mama hierboven

  6. De gouden truc om te voorkomen dat glutenvrije ontbijtkoek (of iets anders) uitdroogt in de oven heb ik ooit gekregen van een bakinstructrice van de NCV. Het is heel simpel: Zet een ovenvast schaaltje met water in de oven, hierdoor wordt de lucht in de oven vochtiger, en daardoor droogt je baksel niet uit. Overigens bak ik ontbijtkoek in een voorverwarmde heteluchtoven op 160˚C gedurende 1 uur in een siliconen cakevorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *