Glutenvrije pannenkoeken

Alexander heeft vandaag een verjaardagsfeest van zijn beste vriend Max. Elke morgen werd hij deze week om 6.00 uur wakker met de woorden: nu nog maar 4 (-3-2-1) nachtjes slapen tot Max zijn partijtje viert!

Kinderfeestjes draaien vaak om een van de drie grote P’s: pizza, pannenkoeken of patat. Dat is helemaal niet erg, het draagt bij aan de feestvreugde en het maakt het de ouders van de jarige makkelijk. Echter, voor een glutenvrij kind en zijn ouders, ligt het lastiger.

Na het ontvangen van de uitnodiging heb ik uiteraard contact opgenomen met de moeder van Max over het feestmenu. Het plan was om pannenkoeken te gaan eten bij een pannenkoekenrestaurant in de Haarlemmer Hout.

Pannenkoekenrestaurants zijn, verbazingwekkend genoeg, vaak goed voorbereid op glutenvrije gasten en dat dragen ze ook uit. Van de meeste pannenkoekenrestaurants in de omgeving weet ik dat ze glutenvrije pannenkoeken serveren. Het staat op het menu, op de website, je kunt het vinden op www.iens.nl en er is zelfs een foldertje van de vereniging van pannenkoekenrestaurants waar dit in staat.

Ik maakte me dus grote zorgen deze week. Hoe ging ik ervoor zorgen dat Alexander met zijn vrienden naar het restaurant kon, en gewoon mee kon eten? Ik heb het restaurant maar eens gebeld.  Natuurlijk hield het restaurant rekening met het dieet van mijn zoon. Ik hoefde mij dus geen zorgen te maken.

Voor diegenen die liever thuis pannenkoeken eten:

Recept voor glutenvrije pannenkoeken

2 eieren
200 gram glutenvrij meel, kan van alles zijn: Mix C, boekweitmeel, maïzena, maïsmeel, rijstmeel, kikkererwtenmeel, ik neem meestal 100 gram Mix C en meng dat met een bergje van iets anders, net wat er voor handen is.

theelepeltje bakpoeder
Snuf zout
halve tot hele liter melk (of een variatie daarop: sojamelk, water, etc)
eventueel een theelepel xanthangom

Kluts de ingrediënten tot een beslag. Voor dikke pannenkoeken een halve liter melk, hou je van dunne pannenkoeken neem je meer.

Verhit een scheutje vloeibare margarine in een koekenpan en bak de pannenkoeken ca 2 minuten op elke kant op een halfhoog vuur. Eet ze meteen op. Voldoende voor drie tot vier kleuters.

*Noot januari 2015: het pannenkoekenrestaurant in de Hout bestaat niet meer.

19 thoughts on “Glutenvrije pannenkoeken

  1. ik maak mijn pannenkoeken altijd met mix B van shar een absolute aanrader, mijn kinderen niet glutevrij vinden die lekkerder dan de gewone glute rijke pannenkoeken!

  2. Pannenkoeken zijn inderdaad met alle soorten bloem en meel te maken, erg handig om glutenvrij te bakken dus! En je smaakt inderdaad het verschil niet. Ik gebruik vaak een mengeling van Mix C van Schär en havermeel van Provena, echt lekker!

  3. heb pannekoeken gemaakt met teff en rijstemeel,kokosmelk,zout en ei.(l.v en g.v pannekoek dus)maar vond ze niet zo lekker en toen alleen met rijstemeel,was al beter,ook ”echtere” kleur,geen kleur karton dus,maar je kan ze niet oprollen,dan breken/scheuren ze…
    ik mag geen gluten,mais en melk…dus,wie raad mij wat aan…voor ECHTE pannekoeken.

    1. Je kunt pannenkoeken ook goed met sojamelk maken. Ik maakte dat voor mijn zoontje ook altijd. Je gebruikt dan 90 gram schar C mix. 250 ml melk (soja) en 1 of 2 eieren. Hij vond ze altijd heerlijk. inmiddels mag hij weer gewone melk maar heb hem niet over een verschil gehoord!

    2. Ik maak mijn glutenvrije pannekoeken met de helft mix C en helft boekweitmeel, 2 eieren en rijstemelk. Ik vind ze erg lekker!

    3. Ik maak vaak gv en lv pannenkoeken met : 200ml rijstmelk, 1 ei, 75g rijstmeel, 25g boekweitmeel, 2 soeplp. haverzemelen, 1 mespuntje bourbonvanille en 1 koffielp. arrowroot. Het ei luchtig mixen, daarna afwisselend melk en droge ingrediënten toevoegen. Het deeg minstens 1 uur afgedekt laten staan voor een goede binding. Bakken in een hete pan en met kokosolie.

    4. Ook erg lekker; prak 1 banaan en mix dat met 2 eieren en evt wat kokosrasp. Je kunt t zo bakken met bv kokosvet en je hebt een heerlijke zoete pannenkork

    5. Ik heb vandaag pannenkoeken gebakken van volkorenrijstmeel, amandelmelk, eieren en wat zout. Braken wel iets sneller dan ” gewone” pannekoeken, maar ging goed en waren lekker.

    6. Ik bak pannenkoeken voor mijn kleinzoontje die volgende ingrediënten niet mag wegens allergie: soja, alle dierlijke vetten zoals koemelk, geitenmelk enz., dus enkel amandelmelk, rijstmelk
      ingrediënten voor ongeveer 20 grote pannenkoeken: 500 ml rijstmelk, 6 eieren, 75 ml olijfolie, 200 gr bloem Dibro AVEVE (afbeelding op zak zijn wafels)
      Gewoon alles in één kom en mixen met een gewone mixer zodat er geen klontertjes in de bloem zitten. En klaar is de daag
      Als je glutenvrije bloem gebruikt moet je wat meer bindingmateriaal gebruiken zoals eieren bijvoorbeeld. Ik gebruik het dubbele aantal eieren dan in gewone pannenkoeken en ze zijn heerlijk

  4. ik heb gisteren pannekoeken gem,aakt van 2 eieren, 4 opscheplepels ketanrijstmeel(zoete rijstmeel), 4 opscheplepels boekweitmeel, een theelepel bakpeoder en melk. De ketanmeel zorgt voor zachte pannekoeken, de bakpoeder voor een luchtig effect. Wel in vet bakken (boter, margarine, olie), anders wordt het inderdaad karton!

  5. Ik maak de lekkerste pannenkoeken altijd met een deel boekweitmeel. Ook gewone pannenkoeken bakte ik zo, dat hoort echt thuis in een klassieke pannenkoek. Wat meel betreft is mijn favoriet Dove’s farm. Echt superpannenkoeken krijg je zo!
    En anoniem hierboven, mijn dochter mag geen melk, dus ik maak ze met sojamelk, en dan nog zijn ze prima, ook met oprollen. Dus Dove’s farm meel 2/3, boekweit 1/3 en dan ei en sojamelk

  6. Hoi,
    Is het mogelijk om deze glutenvrije pannenkoeken in de koelkast te plaatsen en op een andere dag te eten?
    Ik zou graag op de zondag 5 glutenvrije pannenkoeken willen maken en deze op het werk elke dag eten.

    1. Ik vind dat glutenvrije pannenkoeken niet zo goed bewaren. Als ze zijn afgekoeld zijn ze hun elasticiteit kwijt en worden dus karton-achtig. Is wel een beetje op te lossen door ze even op te warmen in de magnetron.
      Je zou een kunnen experimenteren met hele dunne pannenkoeken en ze al beleggen en oprollen voor je ze bewaart in de koelkast.

  7. Hier vinden ze de glutenvrije pannankoeken lekkerder dan de glutenrijke, zachter van smaak. Ik maak meestal een mengsel van 300 gr maismeel en 200 gr rijstemeel, 5 eieren en 1,3 l melk en een beetje zout. Met boekweitmeel en ketanmeel lijkt me ook erg lekker, ga ik zeker proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.