Recept glutenvrije pepernoten

Omdat Sinterklaas weer in het land is hier mijn peper/kruidnotenrecept. Traditioneel bak ik deze altijd op de dag dat wij naar de intocht gaan.

Glutenvrije pepernoten (kruidnoten)
Tip: maak een dubbele hoeveelheid deeg. Rol er pepernoten van en vries de helft rauw in. Dan kan je gedurende de hele Sint periode in een handomdraai verse noten bakken.

200 gram glutenvrij bloem (100 gram boekweit of amandelmeel, 100 gram Schar MixC)
100 gram boter of margarine
125 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker

Kneed de ingrediënten door elkaar (kan ook met de mixer met deeghaken) tot een bal en zet die een uurtje in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat ‘rijpen’ hoe beter de smaak. Maak er kleine balletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier eronder. .

Bak ze in ongeveer 15 minuten op 175 °C gaar.

Dit jaar zag ik bij de intocht een heleboel ouders die met een  verbeten gezicht een geschminkt kind aan de hand hadden. Als er elk jaar toch in steeds meer gemeentes rekening wordt gehouden met glutenvrije kinderen, kan er dan misschien ook rekening worden gehouden met kinderen (en grote mensen) die moeite hebben met een zwarte Zwarte Piet? Het maakt kinderen helemaal niks uit welke kleur Piet en Sint hebben, als zij maar iets lekkers bij zich hebben.

5 thoughts on “Recept glutenvrije pepernoten

  1. Hallo, bedankt voor dit recept. Morgen ga ik het uit proberen. 🙂
    Zelf heb ik geen coeliakie, maar ik eet liever geen tarwe.
    Groetjes!!

  2. Help! Ik doe echt iets verkeerd met de pepernoten. Ze blijven uitlopen en lijken meer op ronde speculaas (ze zijn wel lekker). Heeft iemand hier tips?

    Ik zou nl wel graag goede pepernoten willen bakken. Ik heb 2 Sint gelovige coeliaakjes in huis en vind de supermarkt pepernoten zo verschrikkelijk duur. Maar mijn pepernoten/speculaas herkennen ze natuurlijk meteen 😳

      1. De bolletjes hebben de laatste keer voor het bakken een uur in de koelkast gelegen. Helaas weer met speculaas als resultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.