Glutenvrije pompoen-karnemelkmuffins

Het is bijna Halloween dus vandaag bak ik muffins met pompoen. Pompoenen zijn op het moment overal, in de keuken en als lampion om dolende zielen weg te jagen. Deze glutenvrije pompoen-karnemelkmuffins zullen niemand wegjagen. Ze zijn lekker zacht van structuur en  herfstig van smaak. Mmmm, perfect na een avondje trick-or-treaten!

Ik had een schattig flespompoentje gekocht in de supermarkt, ongeveer zo groot als twee gestapelde appels. Bij nawegen bleek hij toch nog ongeveer 750 gram te wegen. Na het schillen en roosteren hield ik daarvan 360 gram pompoenpuree over. Omdat ik vrij veel puree gebruikte heb ik maar 1 ei toegevoegd aan het beslag. Als jij nou minder pompoen gebruikt (ik zou niet minder dan 500 gram rauwe pompoen gebruiken) dan kun je nog een eitje toevoegen als het beslag wat droog is.

Glutenvrije pompoen-karnemelkmuffins

droge ingrediënten:
75 gram wit meel (glutenvrij bakmeel van AH, MixC van Schar oid)
75 gram havermout/teff/boekweitmeel
100 gram amandelmeel
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
Snuf zout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel nootmuskaatpoeder

natte ingrediënten:
1 kleine flespompoen (500-750gram)
125 milliliter olie
2,5 deciliter karnemelk
1 ei

2 eetlepels pompoenpitten
18 papieren muffinbakjes

Maak eerst de puree.
Schil de flespompoen, snijd in vieren, ontdoe van zaden en snijd in kleine blokjes. Rooster de blokjes pompoen 30 minuten in een warme oven van 200 °C tot ze gaar en zacht zijn. Laat op kamertemperatuur komen en pureer met een vork, staafmixer of keukenmachine.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Weeg daarna de droge ingrediënten en meng ze.Roer in een andere kom de natte ingrediënten door elkaar.
Zet voor je de twee delen mengt alvast de bakvormen met papieren bakjes klaar.
Meng het meelmengsel met het pompoenmengsel. Schep met een ijsknijper het beslag in de muffinbakjes.
Sprinkel op elke muffin een aantal pompoenpitten.
Bak de muffins 30 minuten tot ze gaar zijn.

De muffins zijn lekker als ze rechtstreeks uit de oven komen maar kunnen ook nog een paar dagen bewaard worden in een trommel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.