Glutenvrije taai taaipoppetjes

  • Ik ben er altijd voorstander van om groots te denken in de feestmaanden november en december. Ga je pepernoten bakken? Vermenigvuldig het recept dan keer 3 en bak dubbel zoveel pepernoten nu je toch bezig bent en maak ook nog een portie taai taaipoppetjes. Zie hoe schattig ze eruit zien? Je kunt ze ook nog leuk versieren met de kinderen.

taai-taai-1

Voor dit recept gebruikte ik het recept voor echte pepernoten en stak daar mannetjes uit. Ik heb veel winkels afgelopen voor de juiste uitsteekvormpjes. Bleek dat ik allang een heel mooi peperkoekmannetje in huis had: in het speelgoedkeukentje van mijn dochter!

Bestrijk de poppetjes met een geklutst eitje voor een mooie glanzende finish. je kunt de poppetjes versieren met wit glazuur en rozijntjes.

Glutenvrije taai taaipoppetjes

150 gram boekweitmeel
100 gram wit glutenvrije bakmix zoals Mix C van Schar
175 gram stroop
1 eetlepel azijn
3 eetlepels water

1 theelepel bakpoeder
snuf zout
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel anijszaadpoeder

1 geklutst eitje

rijstmeel om deeg en aanrecht mee te bestuiven

Meng het witte meel met het boekweitmeel. Verhit de stroop met het water en de eetlepel azijn. Meng de warme stroop met het meel tot een deeg. Maak er een bal van en bestuif met rijstmeel. Doe de deegbal in een schaal en dek deze af met plasticfolie. Laat een nacht rusten op kamertemperatuur.

Mix de volgende dag de specerijen met het bakpoeder. Bestuif een glad werkoppervlak en kneed de specerijen door het deeg. Rol het deeg uit tot een lap van ca 1,5 cm dik. Steek hier poppetjes uit en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de poppetjes met geklutst ei.

Bak de pepermannetjes 15-20 minuten in een oven die je hebt voorverwarmd op 180 °C.

 

One thought on “Glutenvrije taai taaipoppetjes

  1. Hoi!

    Heerlijk recept, ik heb ze nu al twee keer gemaakt en de textuur is echt zoals hij moet zijn. Een vraagje en twee kleine tips:

    Vraag: wat is de reden dat het deeg een nacht moet rusten?
    Tip 1: zet in de tekst om welk soort stroop het gaat. De eerste keer maakte ik het met appelstroop en dat werd iets te zuur. De combi pannenkoekenstroop en dadelstroop was daarentegen echt helemaal top!
    Tip 2: voeg een zakje anijs van De Ruijter toe aan het recept voor een iets krachtigere anijssmaak.

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.