Glutenvrije verjaardagstaart (deel 6)

voetbaltaart
voetbaltaart

Hij is 6 jaar geworden! Gelukkig heb ik geen tijd om sentimenteel te worden, er moeten feesten en partijen gevierd worden en er moet dus gebakken worden. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om het kinderpartijtje en het grote mensen feest op 1 dag te vieren. Ik heb dus 1 taart gebakken waar we de hele dag van gegeten hebben. Lekker en efficiënt, mijn favoriete combinatie. Omdat de jongeman inmiddels op voetballen zit moest er natuurlijk een voetbaltaart worden gebakken.

Sinds ik doorheb dat je met een rechthoekige cake, een flinke laag glazuur en kleurstof alle themataarten van de wereld kunt bakken schrik ik nergens meer voor terug.

Ik heb de cake gebakken in mijn grootste ovenschaal. Wel even een bakpapiertje onderin, anders krijg je de cake er niet meer uit als hij gaar is. Ik stort de cake dan op een snijplank en gebruik de cake onderste boven omdat de onderkant altijd mooi recht is. Als de bovenkant erg bol is snij ik dat een beetje bij. Voor het feestelijke, net echt van de banketbakker effect smeer ik er ook nog een laag room met vruchtjes tussen. Van witte marsepein (Xenos!) heb ik een voetbal gedraaid.

Mijn ervaring van vorig jaar was dat de vriendjes niet zo veel taart zouden eten. Na het kaars-uitblaas ritueel heb ik dus maar een klein stukje taart voor hen afgesneden. Ze kregen vervolgens nog een stukje marsepein om zelf een voetballetje van te draaien, dat vonden ze erg leuk en lekker.

Ik hou feestjes liever geheel glutenvrij maar de vriendjes heb ik wel een gewoon broodje gegeven tussen de middag. Verder hebben ze knakworstjes gegeten, gewone chips, en heel veel limonade gedronken.

’s Middags hebben we de grote mensen na de taart Van Der Meulen toastjes met kaasjes, borrelnootjes van de Hema (gv!) gegeven, rauwkost en heel veel limonade/wijn.

GLUTENVRIJE VOETBAL TAART
cake:
300 gram (glutenvrij)meel
200 gram amandelmeel
400 gram basterdsuiker
400 gram boter
1 zakje bakpoeder
8 eieren

glazuur:
300 gram roomkaas (3 pakjes Mon Chou)
200 gram boter
200 gram poedersuiker
1 mespunt groene kleurstof (Jacob Hooy)
witte taartstift

tussen:
1 zakje banketbakkersroom (Dr Oetker)
Aardbeienjam
5 aardbeien

decoratie:
4 cornervlaggen
witte marsepein voor de voetbal
voetbalsmurf/- (Playmobil)poppetje
kaarsjes

Verwarm de over voor op 200 °C. Mix de boter, eieren en de suiker tot een romig mengsel. Voeg beetje bij beetje het gezeefde meel en de bakpoeder toe. Giet in de grootste ovenschaal die je kunt vinden (de mijne is 25x40cm) en bak ca 60 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de taart afkoelen in de vorm. Je kunt de cake een dag van te voren bakken en in de vorm bewaren.

Snijd de ergste bolling van de cake af en stort hem op een schaal of snijplank. Snijd de cake horizontaal door. Dit kan met een lang (brood)mes maar ook door een koortje rond de zijkant heen te leggen en aan te trekken.

Besmeer de onderste helft met aardbeienjam. Maak de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel over de aardbeienjam. Was de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes, verdeel over de room. Leg voorzichtig de bovenste helft weer op de taart.

Maak de glazuur door de Mon Chou en de boter een te verwarmen zodat ze zachter worden en makkelijker mengen. Mix er de poedersuiker doorheen en voeg een mespuntje kleurstof toe. Als je kleurstof in poedervorm gebruikt heb je maar erg weinig nodig.

Tot hier kunt je alle kanten op met je taart: met lichtblauwe of roze kleurstof maak je een babytaart als glutenvrije kraamtraktatie, met rode kleurstof een Cars- of Valentijnstaart, met blauwe kleurstof een Smurfen- of zeemeermintaart, met gele een bananentaart etc etc. Je rechthoekige cake is als een lege canvas die je inkleurt met glazuur en decoreert met poppetjes, autootjes, parapluutjes, vlaggetjes, snoep of kleine (speelgoed) figuurtjes.

Smeer de glazuur over de taart heen. Trek de lijnen van het voetbalveld met de taartstift. Prik de vlaggen in de 4 corners. Zet de kaarsjes rond de middenstip.

Genoeg voor tenminste 20 feestvierders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.