Glutenvrije verjaardagstaart met amandelmeel en glazuur

Verjaardagstaart
Verjaardagstaart

Gisteren hebben we de verjaardag van ons kleinste meisje gevierd. Ze werd 1 jaar oud.
Toen ze vorig jaar geboren werd heb ik veel roze taarten gebakken. In ons glutenvrije huishouden komen namelijk nog weinig gluten voor. Ik moest er dus niet aan denken om kruimelende beschuiten met rondspringende muisjes in huis te hebben. Het geheim van een goede en makkelijke glutenvrije kraamtraktatie is een dikke laag roze (of blauwe) glazuur. Of je het nou over taarten, cupcakes, bitterkoekjes of biscuitjes smeert, het ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens lekker.
Het afgelopen jaar heb amandelmeel ontdekt en is de glutenvrije (kraam) taart dus nog lekkerder geworden.
Tot mijn stomme verbazing maar ook vreugde heeft ook het jarige meisje van de taart gesmuld.

Glutenvrije taart
Ingrediënten:
400 gram zachte boter
400 gram witte basterd suiker
200 gram amandelmeel
200 gram polenta/fijn maïsmeel
Half zakje bakpoeder
6 eieren
Rechthoekige glazen (lasagne)schaal

Voor de vulling:
Zakje banketbakkersroom (Dr Oetker)
Aardbeienjam
Aardbeien, in plakjes

Voor het glazuur:
3 pakjes Mon Chou (150 gram)
100 gram roomboter
200 gram poedersuiker
Kleurstofpoeder

Maak eerst de cake:
Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Mix de zachte boter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg bakpoeder toe. Voeg één voor één een ei toe en wissel af met een portie meel. Stort het beslag in de schaal en bak ca 50 minuten in de over tot een goudbruine cake. Laat afkoelen. Cake met amandelmeel wordt nog lekkerder als hij iets ouder wordt. De cake kun je dus gerust één of twee dagen van te voren maken.

Voor de vulling:
Snijd, als hij is afgekoeld, de cake overdwars door. Licht de bovenkant er van af en leg opzij. Dit gedeelte is spannend, de twee cake helften moeten wel heel blijven. Het kan handig zijn als iemand je hier even bij helpt.
Smeer de onderste helft in met aardbeienjam. Maak de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking. Smeer uit over de aardbeienjam. Leg hierop dunne plakjes aardbei. Leg de bovenste helft van de cake op de room.

Glazuur:

Maak nu de glazuur door de boter en Mon Chou heel zachtjes te smelten en te mengen. Voeg een heel klein beetje kleurstofpoeder toe en de poedersuiker. Roer goed door. Smeer nu de hele taart hiermee in. Garneer met aardbeien en verjaardagskaarsjes.

One thought on “Glutenvrije verjaardagstaart met amandelmeel en glazuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *