Glutenvrije voetbalsnacks: ham-kaas slakken

Voor vanavond maak ik glutenvrije voetbalsnacks met een Duits tintje want vandaag  speelt Duitsland tegen Slowakije op het Europees kampioenschap in Frankrijk. Ik juich stiekem voor Duitsland. Jullie weten dat ik van Duitsland houd maar dat ik voor die Mannschaft juich heeft ook een glutenvrije reden.

Glutenvrije ham kaas snacks (2)Duitsland, ons buurland maar ook onze grote voetbalrivaal, onze Angstgegner. Nu Nederland niet meedoet aan het EK zoeken veel mensen een nieuwe favoriet om mee mee te leven. Jullie weten dat wij graag in Duitsland komen maar het is bij mij thuis toch niet comme-il-faut om voor Duitsland te zijn. Glutenvrije papa kan het gewoon niet. Hij kijkt liever geen voetbal dan dat hij voor Duitsland juicht.

boateng

De reden dat ik een beetje voor Duitsland ben is dat een van de spelers van het elftal, Jerome Boateng, coeliakie heeft. In Duitsland is dat wel bekend maar hier niet zo. Deze glutenvrije voetballer zat in het elftal dat twee jaar geleden wereldkampioen werd. In een interview met een informatieve brochure over voeding van de Duitse overheid vertelt hij dat hij wel erg moest wennen aan het glutenvrije dieet maar nu graag rijstwafels met chocopasta eet. Laat mijn eigen sportertje thuis hier nou ook erg van houden!

Maar in Nederland hebben wij natuurlijk ook een hele belangrijke glutenvrije topsporter: rolstoeltennister Marjolein Buis. Dit jaar winnares van Roland Garros!

marjoleinbuis.nl

Ik zie het als belangrijk voorbeeld voor glutenvrije kinderen dat je met een glutenvrij dieet ook een winnaar kunt zijn.

Okay, vanmiddag maak ik dus hamkaas slakken van glutenvrij bladerdeeg voor bij de TV. Je neemt gewoon een paar plakjes bladerdeeg, vult ze met iets lekkers, ik nam ham en kaas maar het kan natuurlijk ook vegetarisch, en daar rol je dan slakkenhuisjes van. Heel eenvoudig en in maximaal 45 minuten op tafel.

Glutenvrije ham kaas snacks (6)Glutenvrije ham kaas snacks (5)

Glutenvrije ham-kaas slakken
voor 15 slakjes

5 plakken glutenvrij bladerdeeg
1 ei
1 klein uitje
1 halve
1 plak ham
1 eetlepel gehakte peterselie
50 gram geraspte kaas
1 eetlepel olijfolie
peper en zoutGlutenvrije ham kaas snacks (4)

Laar de bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de groenten heel fijn en de ham in kleine reepjes. verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de groenten en de ham. Breng op smaak met peper en zout. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het tussen twee vellen bakpapier uit tot een lap van ongeveer 20-30 cm. ik werk hierbij het liefst al op het bakblik belegd met bakpapier, het bladerdeeg is heel erg kleverig.
Bestrijk de lap met geklutst ei en verspreid de vulling erop. Bestrooi met de geraspte kaas. Rol het deeg op en snijd nu plakken af van ongeveer 1 cm dik. Bestrijk de bovenkant van de slakken met de rest van het geklutste ei.
Bak de slakken ca 20-25 minuten in een warme oven van 180 °C.

Glutenvrije ham kaas snacks (1)Glutenvrije ham kaas snacks (7)

2 thoughts on “Glutenvrije voetbalsnacks: ham-kaas slakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *