Glutenvrije Yorkshire puddings met pulled chicken

Ik maakte dit weekend glutenvrije Yorkshire puddings met pulled chicken en was aangenaam verrast door het resultaat. Yorkshire puddings zijn geen pudding of toetje maar kleine spons-achtige broodjes die je eet in plaats van een gekookt aardappeltje met een hartige saus of stoofpot.

glutenvrije yorkshire puddings
glutenvrije yorkshire puddings

Vorig jaar zag ik Yorkshire puddings bij een aflevering van The Great British Bake Off. Dat leek mij zo lekker dat sindsdien op mijn to bake lijstje stond. Ik ben al een poosje niet meer zo heel geinspireerd in de keuken en toen ik daarover aan het klagen was besloot ik om juist wel de keuken in te gaan en iets nieuws te maken.

Het moet eigenlijk nog hoger rijzen but we are getting there….

 

Yorkshire puddings maak je van beslag, eigenlijk een soort pannenkoekenbeslag, dat je in een gloeiend hete, vette muffin- of cupcakevorm giet en dan in de oven bakt. Het is de bedoeling dat de Yorkshire puddings dan hoog rijzen en eventueel in het midden dan weer een beetje instorten zodat je een soort bakje krijgt van knapperig, luchtig deeg.

Pulled chicken is natuurlijk maar een beetje modieuze aanstellerij. Je maakt het gewoon door kip eerst aan het bot te garen en het daarna van het bot af te trekken en er met groente en bouillon een saus van te koken. Vroeger heette dat gewoon kip, nu pulled chicken. Ik vind het fascinerend hoe sociale media ons taalgebruik beïnvloeden.

glutenvrije yorkshire puddings (6)
glutenvrije yorkshire puddings met pulled chicken

Glutenvrije Yorkshire pudding

voor 12 puddings

70 gram glutenvrije bakmix (ik nam de universele bakmix van AH)
70 gram maïzena
2 grote eieren, op kamertemperatuur
1,5 deciliter melk
zout/peper
zonnebloemolie

1 metalen muffin/cupcakevorm

Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet je muffinvorm goed in en zet op een bakplaat in de oven. Laat goed heet worden.

Klop intussen de eieren luchtig. Meng er de maïzena door. Klop weer luchtig. Voeg de melk toe en daarna in drie keer het meel. Snufje zout en peper toevoegen en kloppen of mixen tot het beslag lekker schuimig en zonder klontjes is.

Giet je beslag in een kan of maatbeker. Haal je muffinvorm uit de oven en verdeel het beslag over de bakjes. Giet de bakjes ongeveer voor de helft of driekwart vol.

Bak de puddings 20 minuten op 220 °C.

Pulled Chicken
4 kippenbouten
1 ui, gesnipperd en 1 teen gehakte knoflook
olijfolie
4 ons groente naar keuze (wortel, prei, paprika, courgette etc)
twee eetlepels of 1 klein blikje tomatenpuree.

Doe de gesneden groente met de ui en knoflook en een scheut olijfolie in een braadslede en leg er de kippenbouten op. Zet in een oven van 220°C. Laat in 45 minuten gaar worden, schep halverwege om.

Laat de kip een beetje afkoelen en ontdoe de botjes van de kip. Doe de groentes en het vet uit de braadslede in een pan en kook het vocht in met twee eetlepels tomatenpuree. Voeg de kip toe en laat 10 minuten pruttelen tot je een lekkere saus hebt.

breng op smaak met zout en peper.

Ook lekker met chili, groentestoof of bolognesesaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *