Japanse cheesecake glutenvrij

Het is feest want vandaag vieren wij de vijftigste #wijbloggenglutenvrij. Wie jarig is trakteert, dus ik maakte een Japanse cheesecake glutenvrij. De Japanse cheesecake is een hele luchtige cake met een verfijnde smaak. De ingrediënten zijn vrij simpel, gewoon roomkaas, eieren en suiker, maar de manier waarop je de taart bereidt vereist aandacht.

Japanse cheesecake glutenvrij
Japanse cheesecake glutenvrij

Gewone cheesecake is zwaar, zalvig en compact. De Japanse cheesecake wordt ook wel cottoncake genoemd, de textuur is namelijk luchtig als het bolletje van een katoenplant. Hij is sponsig en romig van smaak, heel apart. De cake heeft geen bodem van koek of deeg.

Cottoncake, luchtig als een bolletje katoen.

Het is een origineel Japanse specialiteit en de cheesecake is niet heel moeilijk om te maken maar je moet je wel heel precies aan het recept houden. Anders ontploft de cake en stort hij in, zoals bij een soufflé. Lees het recept goed door voor je begint en zet alles alvast klaar.

Een hele speciale taart dus voor de 50e #WijBloggenGlutenvrij!

Japanse cheesecake glutenvrije (3)
Ondersteboven is hij ook mooi!

Japanse cheesecake glutenvrij

Ingrediënten:
140 gram witte basterdsuiker
6 eieren
60 gram roomboter
250 g roomkaas (bv Philadelphia)
100 ml melk
60 gram glutenvrij meel (Bv Schar Kuchen und Keksen)
20 gram maïzena
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
Rasp en sap van 1 citroen
1 mespunt wijnsteenzuur

Splits de eieren. Ik doe dat altijd met 3 kommetjes. Een om het ei in te splitsen, een kommetje om daarna de dooier in te doen en een kommetje om daarna de eiwitten in te gieten.
Verwarm de oven voor op 200°C. Gebruik voor deze taart geen hete-luchtstand.

De taart wordt in de oven gebakken in een bak met water. Verpakt dus een springvorm met 3 lagen aluminiumfolie zodat hij waterdicht wordt. Neem een zilver gekleurde vorm, een zwarte vorm wordt te heet. Vet de vorm in en leg een bakpapiertje op de bodem.

Zet alvast een schaal met water klaar om de springvorm in te doen in de oven. Het water moet ongeveer tot 1/3 van de zijkant van je taartvorm komen. Leg een doekje op de bodem van het bad zodat er ook water onder de vorm komt.

Laat de roomkaas op kamertemperatuur komen of verwarm kort in de magnetron, zo kun je de kaas makkelijk roeren en mengen. Voeg citroenrasp en sap toe en meng de eierdooiers door de kaas. Zeef het meel en de maïzena door het eierdooierbeslag en roer tot het klontloos en lekker luchtig is.

Klop hierna de eiwitten stijf met een snuf zout en het wijnsteenzuur. Voeg in beetjes de suiker toen. Klop de eiwitten tot het schuim nog van je garde valt in zachte pieken.

Vouw rustig het witte mengsel door het gele mengsel en giet daarna in de taartvorm. Tik een paar maal met de vorm op het aanrecht zodat de grotere luchtbellen eruit verdwijnen.
Zet de taartvorm in de grotere schaal en giet heet water erbij. Zet het bak met de taartvorm vervolgens op het ovenrek dat je plaatst op de onderste richel van de oven.
-Bak de taart 18 minuten op 200°C daarna
-12 minuten op 160°C
-30 minuten in een dichte, uitgeschakelde oven
-10 minuten in een oven met de deur op een kiertje

Laat als laatste de taart een paar uur afkoelen en op smaak komen in de koelkast.

Deze maand doen de volgende bloggers mee aan Wij Bloggen Glutenvrij

– Audrey van http://sophieglutenvrij.nl
– Barbara van http://glutenfreeamsterdam.com
– Fabienne  van http://glutenvrijinutrecht.nl/blog
– Gerda van http://glutenvrijhoorterbij.nl
– Gerry van http://deglutenvrijeman.nl
– Ingrid van http://meerdanglutenvrij.nl
– Koosje van http://koosglutenloos.nl
– Lies van http://rose-a-licious.be
– Marleen van http://smaakvolglutenvrij.nl
– Rianne van http://doemijglutenvrij.nl
– Suzanna van http://homeofcomfort.nl
– Manon van http://glutenvrijkind.wordpress.com
– Mirjam van http://ikbenglutenvrij.nl

 

 

5 thoughts on “Japanse cheesecake glutenvrij

  1. Hij ziet er heel erg lekker uit! Ik wist niet dat de Japanners een ander soort cheesecake hadden. Maar als je bij het minste of geringste de taart al kunt laten mislukken, is dit misschien niet het recept voor mij, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *