Kindvriendelijk, glutenvrij gourmetten

 

 

Vandaag is het mijn beurt om te bloggen voor de digitale glutenvrije bloggers advent.

Mijn blog gaat over glutenvrij leven met en voor kinderen. Kerst is voor ons gezin de afsluiting van een hele drukke en hektische periode die begint met Sint Maarten, veel verjaardagen en twee kinderfeestjes bevat en zijn hoogtepunt beleeft met Sinterklaas. Ik heb met kerst geen zin meer om ingewikkeld te doen in de keuken. Met gourmetten kookt iedereen zelf aan tafel. Iedereen kan maken en eten wat en hoeveel hij of zij wil, ideaal dus!  De kinderen vinden het erg leuk om zelf in de pannetjes te roeren. Het is als net koken in een speelgoedkeukentje.

glutenvrij gourmetten
glutenvrij gourmetten

Uiteraard is de hele tafel glutenvrij. Dit wordt onze zevende glutenvrije kerst, wij zijn er al helemaal aan gewend om te gourmetten, barbecueën en fonduen zonder brood, met of zonder gluten.
Je kunt zoveel werk maken van de voorbereiding als je wilt. En ik maak er wel een beetje werk van want ik koop nooit een gourmetschotel. Noem mij een snob maar ik vind slavinken, braadworst en hamburgers in miniformaat geen feest-eten.

Per persoon koop ik 1 portie vlees of vis, dus voor 5 personen bv:

1 biefstuk,
1 kipfilet,
1 varkenshaas,
1 stuk zalm en
250 gram gehakt.

’s middags snijd ik dat alvast in kleine blokjes en marineer ik het vlees:
biefstuk: olijfolie, zout en peper
kipfilet: marineren in citroensap, ketjap, knoflook en geraspte gember
kan ook nog aan spiesjes worden geprikt
varkenshaas: marineren in knoflook en gesnipperd uitje, olijfolie, zout en peper.
zalm: citroensap en citroenzest en zout
van het gehakt draai ik kleine gehaktballetjes met een eitje, paneermeel en koftekruiden

Daarnaast zet ik op tafel
geraspte oude kaas
blokjes roquefort (voor bij de biefstuk)
gesnipperde ui en een paar schijfjes citroen
flesje olijfolie om in te bakken
zout en peper

Sausjes kunnen kant en klaar of zelfgemaakt:
satesaus
tzatziki/knoflooksaus
salsasaus

grote schaal met rauwkost: stukjes komkommer, kerstomaatjes, stukjes wortel en bleekselderij

Voorgekookte aardappelblokjes of schijfjes en een schaaltje gekookte rijst

Voor het dessert zet ik een schaaltje pannenkoekenbeslag klaar. Even snel de pannetjes afwassen, nieuwe bordjes klaarzetten en iedereen kan zijn eigen dessert bakken. Daarna blokje chocolade laten smelten in je pannetje en over de pannenkoek gieten. Lekker met een bolletje yoghurtijs, wat zacht fruit, slagroom en poedersuiker.

Fijne feestdagen!

Wie doet er mee met #decemberglutenvrij?

Bewaren

4 thoughts on “Kindvriendelijk, glutenvrij gourmetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *