Koningsdag cupcakes glutenvrij en lactosevrij

Vandaag trakteert het jongste zusje op school voor haar verjaardag. Dat doet zij heel toepasselijk met oranje cupcakes om alvast een beetje in een Koningsdagstemming te komen. Hoewel mijn dochters niet glutenvrij zijn is hun verjaardagstraktatie dat bijna altijd. De Koningdagcupcakes worden glutenvrij en lactosevrij.

Glutenvrije oranje cupcake met wortelglazuurHet is eigenlijk uit gewoonte en gemak dat wij alle verjaardagstraktaties glutenvrij maken. Vandaag hebben we nog een goede reden om lactosevrije en glutenvrije cupcakes te trakteren. Er zitten namelijk zowel een glutenvrij jongetje als een lactosevrij jongetje in de groep van de jongste.

Lactose- en glutenvrije oranje cupcakes, daar draai ik mijn hand natuurlijk niet voor om! Ik gebruik voor de cupcakes mijn oude vertrouwde recept van 50 gram meel, boter en suiker per ei. Dit maal vervang ik de boter voor plandaardige margarine.

Voor de decoratie kook ik een mooi oranje worteltje gaar die ik pureer. De wortelpuree roer ik door poedersuiker voor een oranje glazuur. Rood-wit-blauw vlaggetje erin en het feest kan beginnen!Glutenvrije oranje cupcake met wortelglazuur

1 of 2 mini-cupcakevormen (voor 30 cakejes)
30 papieren mini-cupcake vormpjes

350 gram plantaardige margarine
350 gram kristal suiker
7 medium eieren
175 gram amandelmeel
175 gram rijst/maismeel
3 theelepels bakpoeder
snufje zout

Voor het glazuur:
100 gram wortel, gekookt en gepureerd
200 gram gezeefde poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop met een mixer de margarine en suiker tot je de suiker niet meer hoort knarsen. Mix een voor een een ei en daarna beetje voor beetje het meel en de bakpoeder door het mengsel tot je een mooi beslag hebt.
Doe je papieren cupcakevormpjes in de cupcakeblik(ken).
Doe het beslag in een spuitzak (of een punt van een zip-lockzak) en knip de punt er af. Spuit het beslag in de vormpjes. Bak de cupcakes ca 30 minuten in een oven van 180 °C. Test of de cakejes gaar zijn door er een houten prikker in te prikken. Als die schoon uit het cakeje komt is het gaar.

Laat de cakejes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een trommel.

Voor het glazuur roer je de gepureerde wortel door de poedersuiker tot je een lekker dik papje hebt. Voeg eventueel nog wat van het kookwater van de wortels aan het glazuur toe. Doe een lepel glazuur op elk cakeje en laat dit opdrogen.Glutenvrije oranje cupcake met wortelglazuur2

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *