Recensie: kookboek De Gluut

Een poosje geleden schreef ik al over het glutenvrije kookboek De Gluut van Pauline van Kalkhoven. Zij schreef een kookboek met bourgondische recepten zonder gluten, lactose en suiker. Ik vroeg het boek voor mijn verjaardag en kreeg het van mijn suikertante en -oom.  Ik ben er erg blij mee, dank jullie wel!  De Gluut De Gluut is een allround kookboek met recepten voor het ontbijt, de lunch, de borrel en het dessert. Ook heeft het recepten voor taart, koek en brood.

De recepten zien er niet al te moeilijk uit en zijn prachtig gefotografeerd. Ook als je al een ervaren glutenvrije kok bent zijn de recepten aantrekkelijk omdat ze net even anders zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit met gierst gebakken dus de gierst bolletjes in De Gluut staan nu al op mijn to-bake lijstje.

Ik weet zeker dat ik de Gluut vaak zal openslaan. Niet alleen voor de recepten die mij erg lekker lijken maar ook voor de aanvullende informatie. Er staat veel informatie in het kookboek over coeliakie, glutenvrij koken en bakken en typisch glutenvrije ingrediënten. Er staan beschrijvingen in van gluten vervangers zoals bijvoorbeeld xantangom en vlozaad en de eigenschappen van verschillende glutenvrije melen. Heel handig vind ik dat.

Voor diegene die ook suiker en of lactose-vrij eten staan er vervanging tabellen in De Gluut met alternatieven voor boter, melk en geraffineerde suikers.

Ik maakte vandaag het recept voor glutenvrije kruidnootjes uit de Gluut. Ik was altijd erg tevreden met mijn eigen recept zo kon ik dus goed vergelijken. Dit recept is erg lekker!

Pepernoten De GluutGlutenvrije Kruidnootjes naar De Gluut

250 gram glutenvrij meel (ik nam meel van schar, in het boek staat 200 gram rijst, 50 gram tapioca kan ook)
100 gram donkerbruine basterd- of palmsuiker
100 gram boter
1 ei
1 eetlepel koekkruiden
2 theelepels bakpoeder

Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed alle ingrediënten tot een deeg. Draai er kruidnootjes van en bak 20 minuten in een oven van 160 °C .

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *