Recept voor glutenvrije soto

Dit Sinterklaas weekend zal ik niet de enige zijn die soep maakt om samen met de familie te eten voor- of na het uitpakken van de surprises en cadeautjes. Soep uit blik is zelden glutenvrij, dus dat maak ik lekker zelf. Dit weekend heb ik zin in soto-soep, een Surinaams-Indische kippensoep.

recept soto glutenvrijEr niet één manier om soto te maken, mijn recept is een Hollandse, makkelijke versie. Je hoeft voor deze soep niet op zoek naar talloze ingrediënten in verre toko’s. Het enige dat je nodig hebt is tijd omdat je zelf je  bouillon trekt. Dat kun je natuurlijk ook een dag van te voren doen.

Deze bouillon serveer je samen met kommetjes ingrediënten om de soep te vullen. Je gasten stellen zelf hun soto samen en gieten daar de warme bouillon overheen. Echt doe-eten dus, dat vind ik leuk.

Recept glutenvrije soto

voor ca 6 personen

Ingrediënten
1 kip
1 ui, selderij en knoflook
verse gember en citroen
serehstengel
ui
knoflook
djintan en ketoembar

Voor erbij:
1 hardgekookt ei per persoon
100 gram gekookte rijstmie of rijst
100 gram taugé
verse koriander gehakt
verse bieslook of bosui in ringetjes
1 zakje Minifriet (Naturel)
100 gram gekookte sperziebonen
gebakken uitjes (VA Foods verkoopt glutenvrije)

glutenvrije ketjap, sambal

Bouillon trekken:
Snijd de ui in grove stukken en fruit in een grote braadpan aan met een paar teentjes knoflook en de gember in kleine stukjes. Bak de kip een paar minuutjes mee en voed dan zoveel kokend water toe dat de kin onder staat, dat zal ongeveer twee a drie liter zijn. Voeg dan ook nog zout, een halve citroen, een gekneusde stengel sereh (citroengras) en een hand selderij toe.

Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Na ongeveer twee uur is je bouillon klaar. Neem de kip uit de pan en laat afkoelen op een bord. GIET NIET AF! Wat er in de pan achterblijft is je bouillon. Zeef dit en giet terug in je pan. Pluk de kip en snijd het kippenvlees in kleine stukjes, voeg al het weer toe aan je bouillon. Breng op smaak met zout, peper, citroensap, ketoembar en djintan en laat nog even pruttelen.

Zet je tafel vol met lekkere soep-ingrediënten. Stel je bordje samen en giet de warme bouillon over je gevulde bord. Maak af met krokante minifriet en/of glutenvrije gefruite uitjes. Eet smakelijk!

IMG_1324.JPG

IMG_1323.JPG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *