Soep van rode linzen

Na de #wijbloggenglutenvrij blogpost over mijn diepvries ben ik eens in mijn voorraadkasten gedoken. Daar liggen zoveel voorraden in, dat is niet normaal, die moeten op. Zo kwam ik bijvoorbeeld twee zakjes gedroogde rode linzen tegen. Linzen vind ik lekker en ze zitten bomvol met goede voedingsstoffen en je kunt er lekker soep van koken.

rode linzensoep
rode linzensoep

Dat kwam goed uit want ik had een hectische middag in het vooruitzicht met een zwemles, speelafspraak en dinnerdate. ’s Morgens kookte ik alvast deze rode linzensoep zodat we tussendoor toch nog lekker en gezond aten.  Het is een goed vullende soep, je hoeft verder niet zo veel te eten. Een broodje erbij en een lekker toetje erna en je bent klaar.

Het recept gebaseerd op mercimek corbasi, een Turkse rode linzensoep.

Rode Linzensoep

ca 400 gram rode linzen
1 ui
3 teentjes knoflook
beetje olie
2 bouillonblokjes
2 tomaten
2 liter kokend water
klont boter
komijnpoeder en paprikapoeder
Turkse yoghurt
verse peterselie/munt

Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Bak de ui met de knoflook glazig in een scheutje olie in de soeppan.

Spoel de linzen schoon in een zeef en bak ze daarna even mee met de uien. Voeg kokend water, de tomaat in blokjes en de bouillonblokjes toe. Die de deksel op de pan en laat de linzen garen volgens de aanwijzingen op de verpakking (30-60 min).

Pureer de soep als de linzen gaar zijn. Smelt de roomboter in een apart pannetje en bak hierin de komijnpoeder. Giet de gesmolten komijn-boter in je soep. Als je de soep te dik vindt kun je het aanlengen met water. Voor een mooi rood kleurtje voeg je een of twee eetlepels tomatenpuree toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel een beetje citroensap.

Serveer de soep met een lepel yoghurt en garneer met peterselie of munt en een snufje paprikapoeder.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *