Spinazie-fetataart van glutenvrij bladerdeeg

glutenvrije hartige taart met spinazie en feta
glutenvrije hartige taart met spinazie en feta

Voordat ik glutenvrij ging koken en bakken zat de hartige taart in mijn standaardrepertoire. Ik maakte regelmatig een quiche of groententaart. Soms kneedde ik daarvoor mijn eigen deeg maar vaker gebruikte ik diepvriesbladerdeeg. Heerlijk spul, ik had het eigenlijk altijd in mijn diepvries.

Ik had nog nooit glutenvrij bladerdeeg gebruikt. Sinds ik glutenvrij kook gebruik ik sowieso veel minder kant en klare spullen maar ik was het ook nog nooit in een winkel tegengekomen. Zo raakte de hartige taart naar de achtergrond in mijn keuken. Dat wil zeggen; tot ik vorige week bij de natuurvoedingswinkel een blik in de diepvries wierp en daar een pakje glutenvrij bladerdeeg van Ton Kwakman zag liggen.

Van het glutenvrije bladerdeeg heb ik een heerlijke spinazie-feta taart gebakken. Losjes gebaseerd op de Griekse Spanakopitakia. Het glutenvrije bladerdeeg smaakt net als de reguliere, lekker knapperig en kruimelig.

De meeste kinderen zijn wel enthousiast te krijgen voor het concept ‘hartige taart’. Bovendien is de combinatie spinazie-ei-kaas-bladerdeeg kindvriendelijk. Mijn kinderen hebben gesmuld vanavond. Ze vonden het zelfs zielig dat papa, die vanavond niet mee at, niet van de spinazietaart kon proeven. Gelukkig is er nog een stukje over, dat zal het morgen vast goed doen als borrelhapje.

Spanakopitakia

Spinazie-fetataart van glutenvrij bladerdeeg

1 pakje glutenvrij bladerdeeg (8 plakjes)

300 gram spinazie
1 blokje feta (200 gram)
1 ui en 1 teen knoflook
1 eetlepel gehakte peterselie
2 eieren
100 gram geraspte kaas, belegen, kan ook ouder
2 eetlepels room of melk
olijfolie, komijnpoeder, nootmuskaat, zout en peper
springvorm doorsnee 22 cm

Verwarm de oven voor op 200°C en vet de springvorm in met olijfolie. Was de spinazie en snijd de ui en knoflook.
Fruit de ui en knoflook in olijfolie en bak hierin de spinazie. De spinazie moet goed gaar worden want zo verliest het veel vocht. Laat de spinazie afkoelen en uitlekken in een zeef of vergiet. Zorg ervoor dat de spinazie goed is uitgelekt anders wordt de taart te vochtig.

Klop het ei los en meng met de room of melk, verkruimelde feta, peterselie, nootmuskaat, komijn en geraspte kaas.

Haal het bladerdeeg uit de diepvries en verdeel de plakjes deeg over het aanrecht om te ontdooien. Verwerk het deeg zo snel mogelijk, als het nog hard is. In volledig ontdooide toestand is het deeg heel erg kleverig en moeilijk te verwerken. Bekleed de springvorm met de half ontdooide bladerdeeg. Gebruikt 4 plakjes voor de bodem en 3 voor de zijkant.

Verdeel eerst de spinazie over de bodem van de vorm en daarna het ei-kaas mengsel. Vouw de zijkanten van het deeg over de bovenkant heen en bedekt daarna de taart met de overgebleven  bladerdeeg. Houd een opening in het midden vrij voor stoom. Bak ca 50 minuten in een warme, 190-200°C oven.

Eet warm of afgekoeld. Lekker met een frisse salade van tomaat, paprika en komkommer.

 

2 thoughts on “Spinazie-fetataart van glutenvrij bladerdeeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *