Voedselonderwijs

Youth Food Movement is deze maand een campagne gestart om voedselonderwijs verplicht te krijgen in het onderwijs. Het doel is om een leerlijn voedselonderwijs  verplicht in het curriculum van het onderwijs te krijgen. Dat wil zeggen elk jaar 8-10 lessen over voeding krijgen en niet af en toe een projectje. Teken jij deze petitie?

Lessen in Geluk, lessen over geld en financiën, burgerschapsvorming, maatschappelijke stage, het rekenlessen voor het rekenexamen, Algemene Natuur Wetenschappen (ANW), verzorging en techniek, Loopbaan Oriëntatie en Beroep, het is een kleine greep uit de extra vakken die het onderwijs de laatste 15 jaar erbij heeft gekregen. Sommige, zoals lessen in geluk en onderwijs over geld zijn er (nog) niet van gekomen, andere zijn alweer afgeschaft (maatschappelijke stage, Algemene Natuur Wetenschappen (ANW), verzorging en techniek).

Nu dan het initiatief om voedselonderwijs verplicht te krijgen:

#Voedselonderwijs verplicht voor ieder kind.

Eten is een primaire behoefte, zelf koken en weten waar je eten vandaan komt heeft grote impact op je gezondheid en consumptiekeuzes. Helaas (her)kennen steeds minder kinderen het voedsel dat ze eten en hoe je dit moet koken. We leren het niet meer van onze ouders en we leren het ook niet op school, en dat moet veranderen vindt de Youth Food Movement (YFM).

Kinderen leren niet meer van hun ouders wat een artisjok is dus moet er voedselonderwijs komen.

Helaas (her)kennen steeds minder kinderen het voedsel dat ze eten…”

Is het erg als kinderen een artisjok niet herkennen? Mijn kinderen herkennen ook geen carburateur. Moeten ze lessen in automontage krijgen? Ik vind het niet verontrustend als een kind van 8 geen rauwe aubergine herkent, als ze het maar opeet als het op haar bordje ligt.

“we leren [gezond koken en eten] niet meer van onze ouders en we leren het ook niet meer op school”

Ten eerste: wanneer leerden leerlingen wel gezond eten en koken op school? Eigenlijk nooit, het kwam aan de orde tijdens het vak verzorging in de basisvorming. Dat vak is een stille dood gestorven met diezelfde basisvorming. Ten tweede, ligt de verantwoordelijkheid van het koken en eten niet thuis, daar waar het koken en eten ook plaatsvindt?

Ik snap de tendens wel om alles naar het onderwijs toe te schuiven; dat is namelijk betrekkelijk makkelijk te regelen en controleren. Je verplicht het onderwijs tot iets, besteedt veel geld aan maken van beleid, het scholen van docenten en laat de onderwijsinspectie controleren of het nieuwe beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Scholen die hier niet aan voldoen krijgen een tik op de vingers, een waarschuwing of een boete.

Laat scholen doen waar ze primair voor zijn: het overbrengen van vaardigheden en kennis die je thuis niet kunt aanleren. Leerkrachten en docenten zijn geschoold in het overbrengen van vakspecifieke kennis en studie- en sociale vaardigheden.

Leren over koken en gezond eten moet je overlaten aan ouders en verzorgers. Zorg er dus voor dat er goede en betrouwbare informatie over gezond eten beschikbaar is voor ouders. O, wacht even , dat is er al: op www.voedingscentrum.nl

 

One thought on “Voedselonderwijs

  1. LOL.
    En toch ben ik het niet met je eens. Wij wonen in een wijk waar een groot verschil is tussen de koopwoningen en sociale huurwoningen. Er waren verschillende kinderen in de klassen van mijn kinderen die niet eens wisten wat een wortel was. Kinderen die elke dag naar de snackbar gaan. Kinderen waarvan de ouders niet kunnen koken (en ook geen internet hebben, waar ze het voedingscentrum op kunnen zoeken).
    Dit jaar kregen de kinderen elke dag een groente of fruit van school, die ze gezamenlijk op aten. En weet je, alle kinderen aten het ook op! Ook de groentes die ze niet kenden. Daarnaast kregen ze les over gezonde voeding en in de hogere klassen ook kookles.
    Uit Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die zo weinig van eten weten, heel veel baat hebben aan deze lessen. Dat zelfs een paar jaar later nog effect te meten is. Ik ben het onderzoek even kwijt, maar ik zoek het voor je op (wilde er toch nog een blog over schrijven ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.