De 10 lessen die ik heb geleerd in 10 jaar glutenvrij

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Alexander zijn darmbioptie had. Diezelfde dag zijn wij begonnen met zijn glutenvrije dieet dat ons leven danig heeft veranderd.  Glutenvrij eten heeft namelijk heel veel invloed op de manier waarop je je leven leidt. Deze 10 lessen heb ik geleerd als glutenvrije mama in 10 jaar glutenvrij eten.

Be prepared, be always prepared!

Wees altijd voorbereid op eventuele eetmomenten. Zorg ervoor dat je een glutenvrije boterham en snack in je tas hebt. Trek bij feesten en partijen, op school bijvoorbeeld, op tijd aan de bel en informeer of er gegeten gaat worden zodat je iets kunt regelen, overleggen of voor een alternatief kunt zorgen.

Alles is glutenvrij na te maken

Het helpt als je een beetje van koken en bakken houdt want je kunt veel minder pakjes en zakjes gebruiken dan je misschien gewend was. Gelukkig is er tegenwoordig een heleboel glutenvrij te koop en hoef je niet zelf te bakken als je daar niet van houdt.

glutenvrije chocoladetaart

Ik vind het leuk om typische glutensnacks glutenvrij na te maken zoals bapao, roze koeken en donuts. Ook mijn Sinterklaasrecepten zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Alleen aan bladerdeeg en croissants heb ik mij nog niet gewaagd.

Kinderen zijn flexibel

Het is fantastisch hoe snel kleine kinderen aan glutenvrij eten kunnen wennen. Ik merk bij Alexander nooit dat hij in de verleiding komt om te smokkelen met zijn dieet. Dat wordt misschien anders over een paar jaar als hij echt gaat puberen maar tot nu toe gaat het fantastisch.

Ik heb ook nog nooit gemerkt dat zijn vrienden een probleem maakten van zijn dieet. Ze nemen het ter kennisgeving aan en houden er rekening mee. Heel gewoon. Daar kunnen sommige volwassenen een voorbeeld aan nemen denk ik.

Ingrediënten lezen

Je leert heel snel de ingrediënten van je boodschappen te scannen op tarwe, spelt, tarwe, rogge en gerst en gort en haver zonder officieel logo. Ook van de woorden bevat sporen kan/kan sporen bevatten herken je snel. Over je eerste rondje supermarkt na de diagnose doe je nog uren maar het went. Wel blijven lezen, he? Producenten veranderen ingrediënten regelmatig.

Spelt is niet glutenvrij

Spelt is NIET glutenvrij!!!

Natuurlijk weet jij dit allang maar je omgeving misschien niet. Die aardige buurvrouw die koekjes voor je koopt of de kleuterjuf die pepernoten gaat bakken lezen misschien wel  hyperige foodblogs met foute informatie.

Informatie is dus belangrijk. Maak een informatiebrief voor je familie en vrienden om ze in te lichten en stuur er ook een naar school.

Ook in speelgoed en knutselspullen kunnen spullen zitten

Gluten zitten soms verborgen in de gekste producten. Speelgoed bijvoorbeeld. Play Doh heet niet voor niks doh=dough=deeg. Daar zit dus tarwe in.

Glutenvrije boodschappen zijn duur

Tsja, een wat minder leuke les, glutenvrije voedingswaren zijn duurder dan gewone. Voor sommige dingen best logisch, het productieproces moet zorgvuldig gebeuren, de markt voor glutenvrij eten is kleine en de certificering is duur.

Wel eens €5 euro uitgegeven voor 8 sneetjes rubberig supermarktbrood gemaakt van kruimels? Je kunt de uitgaven beteugelen door de aanbiedingen in de gaten te houden, zo min mogelijk glutenvrije merken te kopen en taart en koekjes zelf te bakken. En met van nature glutenvrije producten te koken zoals aardappels, rijst en peulvruchten.

Wist je trouwens dat er een nummer onder het logo hoort te staan? Alleen dan is het product uitgebreid gecontroleerd en gecertificeerd is door de Nederlandse Coeliakie Vereniging en voldoet het aan strenge eisen.

Brood bakken

Ik vind brood bakken niet makkelijk maar na tien jaar bijna wekelijks bakken ben ik er wel steeds beter in geworden. Dat wil niet zeggen dat mijn broden altijd lukken. Soms stort er toch weer eentje in, heel gek. Maar voor broden met de meest waanzinnige meelmixen draai ik mijn hand niet meer om en voor roombroodjeszachte bolletjes en pitabroodjes ook niet.

Bloggen is te gek

Tien jaar geleden ben ik glutenvrije blogs gaan lezen om glutenvrij te leren bakken en te leren van tips en ervaringen van anderen. Deze blogs waren voor mij inspiratie om zelf te ook te gaan bloggen. Door het bloggen heb ik nieuwe mensen ontmoet, spannende dingen meegemaakt en kennis opgedaan over websites en social media waar ik heel blij mee ben.

Ik vind het erg leuk om dingen te maken, te creëren. Of het nou een appeltaart, een knutselwerkje, een opdracht voor mijn werk of een blogpost is, ik word er blij van.

Misschien was ik sowieso gaan bloggen als wij niet glutenvrij waren gaan leven. Was ik een gewone foodblogger geworden of een mommyblogger of een Berlijnblogger of een onderwijsblogger maar de glutenvrije blogs van anderen hebben mij erg geïnspireerd.

Mijn familie en vrienden zijn geweldig

Last but not least, ik ben elke keer weer blij als ik merk hoeveel onze familie en vrienden als vanzelfsprekend rekening houden met zijn dieet. Ook zijn eigen vrienden en hun ouders en op zijn school ondervinden wij eigenlijk nooit problemen.

Ik weet dat dat ook anders kan gaan, ik lees op social media wel horrorverhalen over hardnekkige juffen en onnadenkende opa’s maar dat maken wij gelukkig nooit mee. Bij ons wordt er geregeld, gevraagd, overlegd en meegedacht. En dat is de fijnste les die ik heb geleerd in de afgelopen 10 jaar!

One thought on “De 10 lessen die ik heb geleerd in 10 jaar glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.