5 dingen die je kunt doen bij een glutenfout in de media

Hoe vaak gebeurt het niet dat je je kunt opwinden over wat er in de media verschijnt over glutenvrij eten? Je kunt je heel vaak boos maken, maar als je niet permanent boos door het leven wilt gaan, wat kun je nog meer doen?
Op welke manieren kun je omgaan met verkeerde informatie over gluten? Er zijn 5 dingen die je kunt doen als de media een glutenfout maken.

Glutenvrij1 – Afreageren
Een filmpje met bedenkelijke informatie over glutenvrij eten op Twitter, een artikel in een tijdschrift, een opmerking van een collega. Soms dan lees of hoor je iets over glutenvrij eten dat je boos maakt. Het glutenvrije dieet is  het medicijn is tegen coeliakie. aangezien mijn zoon coeliakie heeft reageer ik  als een leeuwin wiens welpje wordt aangevallen: grommend! En dan is het heerlijk om een scherpe blog te schrijven als open brief naar het desbetreffende medium om mij af te reageren. En hoewel het lekker kan zijn om de frustratie van je af te bloggen of te mopperen op een internet-coeliakieforum, het geeft op de lange duur geen voldoening. Het is dus te kunst om je reactie constructief te houden.

2 – Negeren
Je kunt de domme opmerking over het glutenvrije dieet natuurlijk ook gewoon negeren. Soms is dat het beste, je kunt nou eenmaal niet de wereld verbeteren. Zo heb ik mezelf uit verschillende glutenvrije facebookgroepen gehaald. Ik trok de verhalen over spelt en broodbuik niet langer.

3- Accepteren
Je kunt heel zen reageren op een opmerking als: maar tarwe is gewoon voor iedereen erg slecht, daarom eet ik alleen nog maar spelt.
Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze niet zoveel over glutenvrij eten als jij. Geef toe, zou jij er zoveel over weten als jij of je kind geen diagnose coeliakie of NCGS had? Zou jij dan deze blog lezen?

4- Informeren
Fouten zijn niet fout maar een kans om te leren. Een beetje zendingsdrang is de meeste glutenvrijen niet vreemd. Het is soms vermoeiend maar ook noodzakelijk om je omgeving te informeren over wat er allemaal komt kijken bij een glutenvrij dieet. Een berichtje naar een tijdschrift, blog of TV programma met de juiste informatie over coeliakie en glutenvrij eten zorgt er wellicht voor dat in de toekomst wel de juiste informatie gegeven wordt.

Mijn ervaring is dat als je de NCV in de cc zet zij ook altijd reageren. Een mail van een kijker/lezer maakt misschien niet zoveel indruk maar als een van de grootste patiëntenorganisaties zich achter je zaak schaart kan dat wel degelijk het verschil maken.

5- Mobiliseren
Het is fijn om gelijkgestemden te hebben die je boosheid of frustratie te delen. Als je herkenning vindt geeft dat rust. De glutenvrije gemeenschap is hecht. Er zijn veel glutenvrije bloggers en actievelingen op Twitter en internetfora. Een berichtje op de juiste site kan vele medestanders mobiliseren om ook een reactie te schrijven en de samenleving te informeren over het leven met een glutenvrij dieet

Hoe reageer jij op verkeerde informatie over glutenvrij eten in de media of in je omgeving?

One thought on “5 dingen die je kunt doen bij een glutenfout in de media

  1. Ik leg ook het meeste naast me neer, zonder te reageren. Ik denk dat ik wel zou reageren als het mijn kind met coeliakie zou betreffen in plaats van mezelf. Dan ben ook ik een leeuwin 🙂 Wat jij zegt over een reactie schrijven met cc naar de NCV vind ik wel een goede tip voor als ik nog eens in de pen wil klimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.