8 Mythes over Coeliakie

Deze tekst komt van de site van de Britse Coeliakie-vereniging, ik heb hem vertaald. Deze 8 mythes over Coeliakie komen jullie vast bekend voor. Misschien weet je er zelf ook nog wel een paar…
‘ Coeliakie is zeldzaam ‘ … mythe
Onderzoek toont aan dat coeliakie bij 1 op de 100 mensen in het Verenigd Koninkrijk voorkomt, waardoor het veel vaker voorkomt dan eerder gedacht. Onder-diagnose is een groot probleem en onderzoek suggereert dat ongeveer 500.000 mensen in de UK nog niet zijn gediagnosticeerd.

‘ Coeliakie is een voedselallergie ‘ … mythe
Coeliakie is geen voedselallergie of een intolerantie maar een auto-immuunziekte. Bij coeliakie beschadigt het slijmvlies van de dunne darm door het eten van gluten. Andere delen van het lichaam kunnen ook worden beïnvloed.

‘Je moet darmklachten zoals diarree hebben ‘ … mythe
Coeliakie is bekend als een ‘ multi-systeem ‘ aandoening – symptomen kunnen elk gebied van het lichaam beïnvloeden. De symptomen verschillen tussen individuen in termen van het type en ernst.

‘ Alleen kinderen krijgen coeliakie ‘ … mythe
Coeliakie kan zich op elke leeftijd ontwikkelen en worden gediagnosticeerd. Het zich openbaren bij baby’s die brood gaan eten maar ook op oudere leeftijd. Coeliakie wordt het meest gediagnosticeerd bij mensen van 40-60 jaar oud. Vertraagde diagnose komt vaak voor. Onderzoek toont aan dat gemiddeld 13 jaar nodig is om tot een diagnose te komen.

‘ Ondergewicht suggereert ongediagnosticeerde coeliakie ‘ … mythe
Recent onderzoek suggereert dat de meeste mensen met coeliakie een normaal gewicht of overgewicht hebben bij diagnose. Lichaamsgewicht alleen mag niet worden gebruikt om te beslissen of u moet worden getest op coeliakie.

‘Je kan ‘ eroverheen groeien ‘ … mythe
Coeliakie is een levenslange aandoening. Het glutenvrij dieet is de enige behandeling voor coeliakie. Als gluten terug in de voeding wordt geïntroduceerd, zal het immuunsysteem weer reageren en de darmwand weer beschadigen. Als iemand met een glutenvrij dieet wordt getest op coeliakie (met een antilichamen bloedonderzoek of darmbiopsie ) kan men aannemen dat de tests negatief zal zijn. Dit betekent dat ze goed reageren op het glutenvrije dieet. Er zijn geen antilichamen in het bloed doordat er het immuunsysteem niet reageert op gluten .

‘ Een broodkruimel doet iemand met coeliakie geen kwaad ‘ … mythe
Zelfs zeer kleine hoeveelheden gluten kunnen schadelijk zijn voor mensen met coeliakie. Zie voor het voorkomen van kruisbesmetting de tips op www.coeliakieforum.nl

‘ Coeliakie treft alleen mensen van Europese afkomst ‘ … mythe
Coeliakie treft alle etnische groepen en komt veel voor in Europa en Noord-Amerika , maar ook in Zuid-Azië , het Midden-Oosten , Noord-Afrika en Zuid-Amerika .

Bron: site van de Britse coeliakie vereniging

 

2 thoughts on “8 Mythes over Coeliakie

  1. Bedankt voor het ophelderen van de mythes! Ik blijf zitten met een vraag:

    Mijn zoontje van drie reageert niet goed op gluten (hij krijgt huiduitslag en erge jeuk. Als baby had hij veel darmkrampen. Wat er bij hem eventueel van binnen gebeurt weet ik niet). Hij krijgt al een paar jaar zo min mogelijk gluten. Als hij het wel eet, krijgt hij weer uitslag en jeuk.

    Mijn vriend heeft geen behoefte aan een diagnose, omdat we ‘het toch niet voor elkaar krijgen alles voor hem helemaal glutenvrij te houden’ en ‘we merken zelf ook wel of zijn klachten weggaan als we hem zo min mogelijk gluten geven’. Ik ben het er niet helemaal mee eens, want als hij echt coeliake blijkt te hebben, zou hij er baat boij hebben elke glutenkruimel te vermijden (en anderen lukt het ook, dus moeten wij het ook kunnen). Maar toch blijft de vraag bestaan wanneer het nut heeft een kind te laten testen.

  2. Het is absoluut mogelijk om een kind van drie100% glutenvrij te laten eten. Als je dat niet doet en je kind blijkt toch Coeliakie te hebben dan zijn de lange termijn effecten zeer schadelijk.
    Zodra je vermoedens hebt en je kind klachten heeft, heeft het nut om hem/haar te laten testen en wel zo snel mogelijk. Voor een officiële diagnose is het namelijk noodzakelijk dat je kind nog gluten eet en dat wil je hem/haar toch niet al te lang aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.