Alle 13 goed: 13 tips voor een glutenvrije opvoeding…

13 tips voor een glutenvrije opvoeding…

1. Word lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Het is de grootste patiënten vereniging van Nederland en ze komen goed op voor de belangen van de leden. 4x per jaar krijg je het tijdschrift glutenvrij Magazine toegestuurd en je krijgt onbeperkt toegang tot www. Glutenvrij.nl. zo blijf je goed geïnformeerd.

2. Lees coeliakieforum.nl

3. Ik heb veel gehad aan het boek Kids with Celiac Disease van Danna Korn. Een Amerikaans boek geschreven door een moeder van een glutenvrije zoon. In dit boek staat veel informatie over Coeliakie en de diagnose maar ook hoe je omgaat met de opvoeding van je kind in de verschillende levensfases. Een glutenvrije peuter is anders dan een glutenvrije puber. Haar motto: deal with it, don’t dwell on it spreekt mij zeer aan.

4. Doe niet zielig. Je wilt ook niet dat je kind zichzelf zielig vindt. Zolang je kind het dieet volgt is het namelijk volkomen gezond. Het is een lastig dieet maar papa en mama regelen het wel, kunnen goed brood bakken en zorgen voor M&M’s.

5. Geef je kind stapje voor stapje zelf zo veel mogelijk regie over zijn/haar dieet. Leer hem/haar het zelf te doen.

6. Slijp routines in: altijd handjes wassen voor het eten, nooit van de grond eten. Duidelijkheid en voorspelbaarheid maken het makkelijker voor je kind.

7. Als je start met het dieet, begin dan met een grote schoonmaak. Je zal iets meer ruimte in je keuken en kasten nodig hebben en je zal het opnieuw willen indelen. Koop extra snijplanken en bewaardozen. Gooi of geef alles dat van hout is weg.

8. Wees in je keuken royaal met aluminiumfolie, huishoudfolie, blikjes en boterhamzakjes.

etiketten

9. Maak etiketten en plak ze overal op. Ik koop kleine etiketjes bij de Hema en beschrijf er 50 met ‘glutenvrij’ in groene stift en 50 met ‘gluten’ in rode stift. Deze plak ik op kuipjes boter en margarine, potten pindakaas, chocopasta, mayonaise etc.

Bestel bij www.goedgemerkt.nl naam etiketten voor op lunchboxen, koektrommels, broodrooster .

10. Bak dubbel: Als je iets maakt maak dan extra veel: bak twee taarten en vries er 1 in. Maak dubbel pepernoten of koekjes deeg en vries de helft van het deeg in.

11. Breng iedereen op de hoogte. Maak een mail voor iedereen die je kent met concrete, beknopte informatie. Plak en knip bij elkaar van internet (glutenvrij.nl en Coeliakie forum) maak een brief voor ouders van klasgenoten. Vraag een gesprek aan met het kdv of school.

12. Vermijd het woord allergie. Je mag soms best een beetje dramatisch doen. Ik zeg altijd dat coeliakie geen allergie is maar een chronische darmziekte. Het glutenvrije dieet voorkomt dat je kind last heeft van deze ziekte. Het woord allergie roept de woorden ‘ er overheen groeien’ op. Sommige mensen menen dan dat ze daar dan een voorschot op kunnen nemen en geven je kind iets met een beetje gluten, voor deze ene keer.

13. Geef jezelf en je familie minstens een jaar om te wennen. Dan heb je alle verjaardagen, feestdagen en vakanties een keer gehad.

wie vult aan?

2 thoughts on “Alle 13 goed: 13 tips voor een glutenvrije opvoeding…

  1. Eet gewoon met het hele gezin glutenvrij! Hoewel dat uiteraard niet goedkoop is, zorgt dit er wel voor dat het gezinslid met coeliakie zich helemaal niet meer “anders” voelt. Zelf heb ik geen coeliakie, maar sinds mijn man een glutenvrij dieet moet volgen ben ik gewoon mee overgeschakeld. In het begin even lastig (maar dan wel voor allebei en dat maakt het al een pak minder erg), maar nu lukt het heel goed! En af en toe op restaurant ofzo zondig ik uiteraard wel eens :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.