Artisjok met een sausje

Vanaf juni liggen er weer artisjokken in de winkel. Ik ben dol op artisjok en heb eigenlijk altijd wel een blik in huis, voor op de pizza bijvoorbeeld. Ik kook in de zomer ook wel eens verse artisjok als voorgerecht als wij een ‘volwassen’ etentje hebben. Ik was benieuwd of mijn kinderen het zouden lusten en maakte artisjok met een lekker sausje.

Artisjok recept Als je ervan houdt om met je handen te eten dan is artisjok een fijn gerecht. Je plukt de blaadjes een voor een van de knop en schraapt ze uit met je tanden.  Als je alle blaadjes hebt afgesabbeld dan maak je de bodem vrij van blaadjes en haren eet je die ook nog op. De smaak van artisjok is vrij bijzonder maar niet heel uitgesproken.

Artisjok recept Ik vond het wel spannend of de kinderen de artisjokken zouden eten gelukkig vonden ze het leuk en lekker. Ze hebben er lekker van zitten smikkelen. Artisjok komt op mijn lijstje van onverwacht kindvriendelijke recepten.

We kwamen die avond terug van een feestje waar we flink hadden gesnoept dus dus 1 artisjok per persoon was voldoende. Op een gewone avond zou ik er ook nog gekookte aardappels en een klein stukje vlees bij geven, een tartaartje of zo. Artisjok recept Artisjok met sausje

1 artisjok per persoon
1/2 citroen in plakjes
zout

voor het sausje:
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mosterd
olijfolie
rasp en sap van 1/2 citroen

Snijd de steel van de artisjok en knip de puntjes van de bovenkant. Ik sneed de bovenkant er gewoon af met een mes, dat gaat ook. Zet een ruime pan op met water en breng aan de kook. Doe hierin de artisjokken met de schijfjes citroen en zout. Kook de artisjokken gaar in 30-45 minuten tot de onderste blaadjes makkelijk loslaten en de onderkant zacht is.

Laat uitlekken. Je kunt de artisjok lauwwarm eten.

Maak het sausje door de mayonaise, citroenrasp, yoghurt en de mosterd los te roeren met de olie en de citroensap.

Artichok met sausje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.