Glutenvrij brood: bakken of kopen?

Er is sinds kort bij verschillende supermarkten vers, glutenvrij brood te koop. Yam’s bij de Jumbo en C1000 en Genius bij Albert Heijn.  De Albert Heijn heeft zelfs het totale glutenvrije assortiment uitgebreid. Ik vind het een fantastische luxe om na 7 jaar kilometers te fietsen voor mijn glutenvrije boodschappen alles bij de super om de hoek te halen.

Ik heb altijd het brood voor Alexander zelf gebakken. Dat is veel werk maar ik doe het graag omdat het kant en klare brood tot voor kort echt niet lekker genoeg was. Yam’s en Genius zijn wel erg goed en lekker maar ja, is dat wel net zo gezond als zelfgebakken brood en is het niet veel duurder?

Op facebook las ik dit citaat van een moeder:
“…toen ik de ingrediënten lijst las [van Geniusbrood] werd ik niet blij. Heb toch het idee (of wil ik graag hebben ;-)) dat het zelf gebakken brood meer voedingsstoffen heeft.”

Zelf bakken voelt heel puur maar is het wel zo gezond? Tijd om de feiten op een rijtje te zetten. Ik heb een middagje zitten googlen op de ingrediënten en prijs van broodmixen en kant en klaar vers brood.

Broodmixen om zelf brood te bakken:

Lieke is vrij meergranen Broodmix: 450 gram (voor 1 brood)3,59

Maïszetmeel*, Rijstebloem*, Aardappelzetmeel*, Zonnebloempitten*, Verdikkingsmiddel: guarpitmeel*, SESAMzaad*, LUPINEmeel*, Lijnzaad*, Kippenei-EIWIT*, Steenzout, * = Biologisch

Lieke Is vrij broodmix bruin:  450 gram (voor 1 brood) 3,59
Maïszetmeel*, Rijstebloem*, Aardappelzetmeel*, Zonnebloempitten*, Verdikkingsmiddel: guarpitmeel*, SESAMzaad*, LUPINEmeel*, Lijnzaad*, Kippenei-EIWIT*, Steenzout, * = Biologisch

Schar broodmix B (wit) 1kg (ruim 2 broden)  4,45
Maïszetmeel, rijstemeel, lupineeiwit, dextrose, appelvezels, verdikkingsmiddel: hydroxypropylmethylcellulose, zout.

Schar broodmix Dunkel 1 kg (ruim 2 broden) 4,99
Maïszetmeel, lijnzaadmeel, boekweitmeel, erwtenzemelen, rijstzemelen, appelvezels, zout, suiker, verdikkingsmiddel: guarpitmeel.

Peak’s Free from broodmix Bruin 450 gram (1 brood) 2,65
Maïszetmeel, rijstmeel, sojameel, zout, xanthaangom (E415), karamel.

Peak’s Free from broodmix wit 450 gram (voor 1 brood) 2,55
Maïszetmeel, rijstmeel, sojameel, zout, xanthaangom (E415).

Peak’s free From broodmix vezelrijk 450 gram (1 brood) 2,75
Teffmeel bruin, maiszetmeel, rijstmeel, tapioca, lupineeiwit, weipoeder, dextrose, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, sojameel, zout, karamel, calcium caseinaat, bakpoeder (E450,E500ii), sojalecithine, glucone delta lactone (E575), xanthaangom (E415).

Bakmix Semper 500 gram € 3,09

tarwezetmeel, melkpoeder, suiker, stabilisator (E412,E464), bakpoeder (E500,E575), mineraal(ijzer)vitamine(Niacin,B1,B2,B6).

Rimboe broodmix 500 gr € 3,99
glutenvrijtarwezetmeel (5ppm) aardappelglucose-appelvezels-chiazaad-melkpoeder-quarpitmeel-raapzaadvet-stabilisator-calciumcarbonaat-weipoeder

Consenza broodmix bruin 900gr € 4,99
Maiszetmeel, aardappelmeel, vezels (appelvezels, suikerbietvezels (fibrex) (2%)), verdikkingsmiddel: (guarpitmeel), dextrose (mais), zout, suiker, zoet lupinemeel, rijsmiddel (glucono-delta-lactone).

Consenza broodmix wit 900gr  € 4,79
Maiszetmeel, aardappelzetmeel, verdikkingsmiddel (guarpitmeel), dextrose (mais), zout, zoet lupinemeel, suiker, rijsmiddel (glucono-delta-lacton).

Vers in de supermarkt: 

Genius meerzadenbrood: 560 gram: 3,89
Ingrediënten: water, tapiocazetmeel, rijstebloem, aardappelzetmeel, koolzaadolie, zonnebloempitten (4%), maiszetmeel, lijnzaad (2,5%), psylliumpoeder, gierst (2,5%), vochtigheidsmiddel: plantaardige glycerine, gist, griessuiker hydroxypropylmethylcellulose, gedroogd eiwit, maanzaad (1%), zout, maismeel, rijstzetmeel, conserveermiddel: calciumpropionaat

Genius bruinbrood en witbrood 560 gram: 2,89
wit: Water, maismeel, aardappelzetmeel, koolzaadolie, tapiocazetmeel, gedroogd eiwit, rijstzemelen, cellulose, suiker, gist, stabilisator: xanthaangom, zout, rijstebloem, conserveermiddel: calciumpropionaat.
bruin:  Water, aardappelzetmeel, maismeel, koolzaadolie, tapiocazetmeel, gedroogd eiwit, rijstzemelen, suikerstroop, gist, cellulose (e-460), zout, stabilisator: xanthaangom (e-415), suikerbiet vlokken, conserveermiddel: calciumpropionaat (282), gierst vlokken

Yam bruin 600 gram 4,25
Water, havermeel, tapiocazetmeel, bakkersgist, aardappelzetmeel, soja-eiwit, vlozaad, sojabloem, suiker, plantaardige raapolie, verdikkingsmiddel (E466), bakkerszout, maltodextrine, gekarameliseerde suiker, boteraroma. Gemaakt in een bakkerij die ook sesam verwerkt.

Yam licht meerzaden 600 gram 4,25
Water, havermeel, tapiocazetmeel, bakkersgist, aardappelzetmeel, lijnzaad, sesamzaad, gierst(gepeld), soja-eiwit, vlozaad, sojabloem, suiker, plantaardige raapolie, verdikkingsmiddel(E466), maltodextrine, gekarameliseerde suiker, boteraroma, bakkerszout.

Yam donker meerzaden 600 gram 4,25
Water, havermeel, tapiocazetmeel, bakkersgist, aardappelzetmeel, havervlokken, lijnzaad, zonnebloempitten, soja-eiwit, vlozaad, suiker, plantaardige raapolie, sojabloem, gekarameliseerde suiker, verdikkingsmiddel (E466), maltodextrine, boteraroma, bakkerszout.

Ik schrok van de lange lijst ingrediënten bij de broodmixen.Er zitten behoorlijk veel ingrediënten in met  toevoegingen die ik niet verwacht zoals lupine-eiwit, dextrose en hydroxypropylmethylcellulose. Google ze maar eens, deze stoffen worden niet toegevoegd aan je mix omdat ze lekker of voedzaam zijn maar omdat het goedkope vullers en binders zijn. Zo puur is zelf bakken dus niet als je een broodmix gebruikt.

De lijst met ingrediënten bij kant en klaar brood is dan wel langer dan bij de bakmixen maar als je zelf bakt voeg je natuurlijk nog zelf ingrediënten toe zoals water, olie, zout, suiker, gist en eventueel een ei en vlozaad (fiberhusk).

De prijs verschilt enorm per broodmix, tussen de 3,99 en 2,25 per 450-500 gram (dat is voldoende voor 1 brood). Terwijl het voordeligste kant en klare brood 2,89 is, goedkoper dus.
Opvallend is ook dat bruin brood niet altijd meer vezels bevat, wel meer kleurstof. Zie het verschil tussen bruin en wit brood van Peak’s Free From.

Kortom, zelf bakken is niet altijd goedkoper en gezonder dan kant en klaar brood. Als je brood wilt eten van puur, voedzaam meel zal je je brood moeten bakken met een broodmix die je zelf samenstelt. Zo kun je boekweitmeel, maismeel en rijstmeel mengen voor een brood zonder  hydroxypropylmethylcellulose.

Prijzen gebaseerd op www.ekoplaza.nl, glutenvrijemarkt.com en ah.nl www.glutenvrij-lepoole.nl september 2014

 

9 thoughts on “Glutenvrij brood: bakken of kopen?

 1. Hoi, je kan ook heel voedzaam brood bakken als je met havermeel, boekweit en teff bakt of met volkoren rijstemeel. Maismeel en gewone rijstemeel zijn niet heel erg voedzaam. Groet van Hella ten Oever

 2. Zeer herkenbaar dit dilemma! Wij hebben ook jaren zelf ons brood gebakken met de No Gluten broodmix, maar aangezien dit niet makkelijk verkrijgbaar meer is en Delhaize sinds kort glutenvrij brood verkoopt, zijn we enkele maanden geleden volledig overgeschakeld. Scheelt ons heel wat bak- en snijwerk, het is goedkoper en mijn man vindt het zelfs lekkerder, dus ik zou niet weten waarom we de moeite nog zouden doen…

 3. Dankjewel voor zo’n uitgebreide lijst! Leuk en interessant om te lezen.
  Ik koop weleens teff brood van Freeof bij de biologische winkel. Daarin zit water, tapiocazetmeel, rijstemeel, teffmeel, lupinemeel, palmolie, maltodextrine (tapioca), guarpitmeel, gist en bakkerszout. Dat is biologisch en is qua ingredienten een stuk gezonder dan veel ander voorgemaakt glutrnvrij brood. En lekkerder.

 4. Het eerste wat ik deed toen mijn zoon met coeliakie werd gediagnosticeerd, was de verpakking lezen van het glutenvrije kant-en-klaar brood en de meelmixen. Een ding stond vast: dit was niet geschikt als substantieel onderdeel van de dagelijkse ontbijt en lunch. Daarom bak ik zelf: met een zelf samengestelde meelmix met vooral boekweit of haver en een onvermijdelijke minimale hoeveelheid zetmeel.

 5. Interessant artikel! Ik heb het gedeeld op onze Facebookpagina.
  Zelf doen we een mix van beide. In de week vaak gekocht glutenvrij brood en in het weekend wordt er al eens een broodje gebakken. Vers gebakken is lekker, maar niet lang houdbaar. Vaak wordt er een deel van weggegooid. We gebruiken het recept en meel van Schar.

 6. Het blijft lastig, waar doe je goed aan. Ik bak mijn eigen brood, quinoa brood van Lepoole (Ingrediënten: maïszetmeel, quinoa, weipoeder, droge bestanddelen, aardappelglucose, raapzaadvetpoeder, guarpitmeel, calcium, inuline, appelvezels). Hiervoor bakte ik rimboebrood, maar het feit dat het glutenvrijtarwezetmeel had begon me tegen te staan.
  Is dit gezond? Ik heb echt geen flauw idee meer. Het is gewoon heel lastig in te schatten waar je goed aan doet. Want eerlijk is eerlijk; ook in glutenvol brood zitten e-nummers en is dus niet per definitie gezond of goed.
  Ik probeer er maar niet al te veel op te letten. Ik ben een brood eter, dus daar voed ik mezelf tijdens de lunch en in de ochtend mee. Als het uiteindelijk blijkt dat het slecht voor me was, nou ja. Pech dan maar.

  1. Als je het aan Alexander vraagt is zelf bakken helemaal niet lekkerder. hij kan gekocht brood ook heerlijk vinden zoals dat van Genius. En, heel belangrijk als scholier, gekocht brood ziet eruit als gewoon brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.