Blogweek dag 1: Amandel-maismeeltaart, mijn favoriete glutenvrije recept

In het kader van de gezamenlijke blogweek, waarin negentien bloggers dagelijks bloggen over hetzelfde onderwerp, vandaag: wat is je favoriete recept?

Als ik denk aan glutenvrij koken denk ik eigenlijk eerst aan bakken.
Mijn favoriete recept is gebaseerd op de Lemon-Polentacake van Nigella Lwason. Ik maak van dit beslag taarten, cakes en cupcakes. Alleen maak ik het nooit met citroen en ook niet altijd met polenta.

Met mijn favoriete recept kom ik eigenlijk meteen uit bij mijn favoriete ingrediënt. Dat is amandelmeel. Het geeft bite, smeuiigheid en smaak aan een baksel en voorkomt dat typisch droge glutenvrije smaakje. Amandelmeel maakt cake lekker maar het is erg machtig. Het vult dus goed maar het is ook vet, dus ik bak eigenlijk nooit iets met 100% amandelmeel.

Het recept van Nigella bestaat uit twee derde amandelmeel maar vaak ga ik uit van half amandelmeel, half ander glutenvrij meel. Dat kan maïsmeel (polenta) zijn maar ook rijstmeel, boekweit- , kikkererwt of quinoameel of een bakmeel als MixC van Schar.

Amandelmeel is vrij duur. Ik koop het in de supermarkt in Duitsland, daar ligt het tussen de bakprodukten en is het redelijk te betalen. Je kunt het vaak ook krijgen in Turkse winkels of zelf malen (in bv een koffiemolen) van hele amandelen.

Glutenvrije Amandelmeel-Polenta Cake
Glutenvrije Amandelmeel-Polenta Cake

Glutenvrije Amandelmeel-Polenta Cake

Ingrediënten:
200gram zachte boter
200gram witte basterd suiker
200gram amandelmeel
100 gram fijne polenta (maïsmeel)
1½ theelepel bakpoeder
3 eieren

Bereiding:
Vet een springvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Mix boter met de suiker tot een bleek en luchtig geheel.
Meng de polenta, amandelmeel en bakpoeder. Voeg beurtelings een ei en het meelmengsel aan de boter en suiker toe.
Schep het beslag in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak 45 minuten.

5 thoughts on “Blogweek dag 1: Amandel-maismeeltaart, mijn favoriete glutenvrije recept

  1. Hij is lekker!
    Beetje korrelig, met een bite, door de polenta. En smeuig door de amandelmeel.
    Goede tip om amandelmeel in Duitsland te kopen. Ik zal mijn ouders opdracht geven (die wonen aan de grens).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.