Blote billen in het gras! Wat eten wij nou weer, mama? De snijbonen waren in de aanbieding en ik wilde er eens iets grappigs mee maken dus maakte ik blote billen in het gras. Toevallig een recept dat mijn kinderen wel aanspreekt en waardoor ze wel heel makkelijk hun bord met groente opeten.
De naam is best wel logisch, je mengt de witte bonen, de billen, met snijbonen, het gras. Traditioneel maak je hier stamppot van maar ik at het gewoon zo, op smaak gebracht met een eetlepel mosterd, met aardappelpuree. Heel erg lekker was dat. Wij aten er ook nog een stukje vlees bij maar dat kun je ook weglaten of een glutenvrije vegaburger bakken.
Het lijkt mij een klassiek Hollands recept. Het internet spreekt zichzelf wel tegen over de oorsprong, zoals het internet dat nou eenmaal vaker doet. Is dit nou een typisch Gronings of Brabants? De een beweert het een, de andere het andere. Het zou mij eigenlijk verbazen als dit alleen in Nederland gegeten wordt. Zou er ook een Duitse, Belgische of zelfs Franse versie zijn? Wie het weet mag het zeggen.
Blote billen in het gras
voor 4-5 personen
1 pot witte bonen (ongeveer 700 gram)
400 gram gesneden snijbonen
1 eetlepel Zaanse mosterd
eetlepel olijfolie
Kook de snijbonen 5 minuten in gezouten water beetgaar. Laat uitlekken. Spoel de boenen af in een vergiet. Verhit de olie in een hapjespan en voeg de bonen toe. Verwarm de bonen en meng een eetlepel mosterd hieraan toe. Roer na 3 minuten de snijbonen hierdoor heen. Verhit een paar minuten samen en serveer met aardappelpuree.
Hé, dat recept wilde ik binnenkort op mijn website zetten. 😠😉.
In een serie met gerechten met leuke namen. Maarja, dan verwijs ik wel weer naar jou… 😁