Glutenvrij brood bakken

glutenvrij brood bakken
glutenvrij brood bakken

In het weekend bak ik vaak brood voor een week of twee. Ik vind het heerlijk om op zaterdag-, of zondagmorgen het huis op te ruimen en dan zo veel mogelijk machines aan te zetten: de wasmachine, afwasmachine en broodbakmachine. Daar wordt mijn huisvrouwen-hart warm van.

Broodbakken is een kunst op zich. Het blijft voor mij een raadsel hoe het komt dat een brood er elke keer anders uit komt terwijl ik voor mijn gevoel altijd hetzelfde doe. De ene keer is het prachtig gerezen en luchtig en de volgende keer blijft het klein en compact of rijst het juist zo omdat het gevuld is met gaten en snel weer inzakt. Ik heb een hele fijne broodbakmachine met een glutenvrij programma dus daar kan het niet aan liggen. Deze zomer was het helemaal bar en boos: toen het zo mooi weer was werd het helemaal niks met het brood.

Sinds ik begon met bakken heb ik veel geëxperimenteerd met verschillende soorten meel, hoeveelheden en toevoegsels. Inmiddels weet ik dat mijn brood het beste lukt als ik bak met meel van Schär. Omdat dat Schär hier in de buurt goed te verkrijgen is gebruik ik dat het meest en ben ik er aan gewend. De basis voor mijn brood is altijd Mix B en daar meng ik dan ander meel doorheen. Vaak is dat donker brood meel van Schär maar het kan ook boekweit-, of maismeel zijn. Ik gebruik 450 gram meel omdat ik daar 7 gram gist voor nodig heb, precies wat er in de zakjes van Dr Oetker zit.

Ingrediënten voor 1 brood

450 gram broodmeel*

5 dl lauwwarm water
Eetlepel Blueband vloeibaar of olie
Dessertlepel suiker
Dessertlepel gejodeerd zout
Dessertlepel fiberhusk
7 gram (1 zakje) gist van dr Oetker

*Broodmeel: bijvoorbeeld 200 gram MixB en 250 gram donker brood mix of 250 gram Mix B en 200 gram boekweitmeel

Giet het lauwwarme water in de bakvorm van de bbm en voeg de gist en suiker toe. Laat de gist ‘tot leven komen’ in het water. Als het goed is gaat het borrelen.

Weeg de droge ingrediënten voor 1 brood af en roer door elkaar in een kom. Strooi voorzichtig het meelmengsel en de vloeibare margarine of olie bij het water/gistmengsel. Zet de machine aan.

Ik vind het handig om meteen twee broden te bakken . Weeg daarna dus de ingrediënten voor brood 2 af en meng, behalve de gist. Zet een kom met meelmengsel, zakje gist en margarine naast de bbm. Als beide broden klaar zijn laat ze dan afkoelen onder een schone theedoek en snij er boterhammen van. Verpak het aantal sneetjes dat je per dag verbruikt in alufolie en vries in.

6 thoughts on “Glutenvrij brood bakken

  1. Ja, dit is mij ook wel eens gelukt in de oven. Eerst laten rijzen in de oven op zeer lage stand en toen de oven aangezet. Weet niet meer precies hoe hoog en hoe lang. Ik heb geloof ik gewoon de gebruiksaanwijzing van het pak gevolgd.

  2. Super deze site! Ontdekking van februari 😉
    Heb je dit brood ook wel eens uitgesteld in de bbm gebakken?
    Ik wil graag ‘s nachts bakken en’ s ochtends vers brood hebben, maar geen baksteen😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.