Bruine bonen met kip is zo’n heerlijk makkelijk gezinsgerecht dat je in no time op tafel hebt. Het is budgetvriendelijk en je kinderen zullen er van smullen. Wat wil je nog meer? Ik voorspel je dat je dit recept vaak zult maken.
Ik heb dit recept gebaseerd op Surinaamse bruine bonen met rijst (BB met R) en je kunt hier naar hartenlust mee variëren. Zelf maak ik graag een grote pan bruine bonen op dagen dat de kinderen aan het einde van de middag moeten sporten en we weinig tijd hebben om samen uitgebreid te eten.
In bruine bonen met rijst wordt oorspronkelijk zoutvlees gebruikt. Dat kun je bij een goed gesorteerde supermarkt kopen. Spekblokjes zijn een alternatief.
Bruine bonen met kip
Ingrediënten:
grote pot of blik bruine bonen van 800 gram
125 gram zoutvlees of spekblokjes
kip drumsticks (5)
1 ui, gesnipperd
1 laurierblaadje
2 knoflook, gehakt
1 lepel stroop
1 blik gepelde tomaten
1 tak bleekselderij in stukjes
1 glutenvrij bouillonblokje
olie om te bakken
zwarte peper
Als je zoutvlees gebruikt dan eerst het zoutvlees 20-30 minuten uitkoken en in stukjes snijden. In de olie de ui, de selderij en de knoflook bakken. Dan de spekblokjes/zoutvlees blokje toevoegen en de drumsticks en even aanbraden. Daarna het blikje tomaat, de stroop en het bouillonblokje erbij doen. Doe dan de uitgelekte bruine bonen bij en het laurierblaadje en roer het goed om. Eventueel een klein scheutje water toevoegen.
Laat het gerecht ongeveer 45 minuten sudderen tot de drumsticks gaar zijn. Serveer met witte rijst en groene groenten zoals een salade of sperzieboontjes.