Boeuf bourguignon zoals glutenvrije oma dat maakt

Zo lang als ik mij kan herinneren wordt er in mijn familie Boeuf Bourguignon gemaakt op feestdagen. Met kerst, Pasen, op verjaardagen en als er mensen komen eten kookten mijn oma en mijn moeder Buf, eh, Boeuf.

Buf!
Het is het gerecht dat ik koos als ik op mijn verjaardag het avondeten mocht kiezen. Het gerecht dat ik kies als mijn moeder vraagt “Wat zal ik koken met Kerst?” Het is wat wat zij maakte als er voor het eerst een vriendje van mij of mijn zusje kwam eten en wat ik het meest miste toen ik vegetariër was tijdens mijn tienerjaren.

Buf op de verjaardag van glutenvrije oma.
Op de 70e verjaardag van glutenvrije oma maakten mijn zus en ik twee grote pannen Buf.

Nu maak ik het zelf ook graag als er mensen komen eten en als er iets te vieren is. Het is namelijk een erg lekker, van nature glutenvrij, recept dat zich uitstekend leent voor feesten en partijen voor grote gezelschappen. Als je het een dag van te voren maakt is het namelijk nog lekkerder. Zo heb jij alle tijd voor je gasten terwijl op je fornuis zachtjes een grote pan staat te pruttelen.

Maak vooral lekker veel, niets is lekkerder dan een restje buf the day after.

Boeuf Bourguignon
8 personen
1 kilo magere runderlappen
200 gram rauwe ham (dikke plak)
3 uien
3 tenen knoflook
1 winterwortel
4 eetlepels boter
Peper en zout
4 deciliter rode wijn
1 vleesbouillon tablet
2 laurierblaadjes
½ theelepel gedroogde tijm of 1 vers takje
een blikje tomatenpuree
350 gram champignons
3 eetlepels aardappelmeelof maizena

Laat het rundvlees op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier. Snijd het vlees en de ham in blokken. Snijd de uien en wortelen pers de knoflook.

Verhit de boter en schroei het vlees dicht, breng op smaak met peper en zout en neem het weer uit de pan.

Bak in dezelfde pan in het vet de ham, voeg de ui, knoflook en wortels toe en bak tot ze lichtbruin zijn.

Voeg de wijn toe en 1 deciliter water. Breng aan de kook met een bouillonblokje en de laurier, tijm en tomatenpuree. Doe het vlees er weer bij en laat het vlees drie uur op een zacht vuur sudderen.

Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren laat ze de laatste dertig minuten meekoken.  Maak vlak voor je de pan opdient de jus aan met een paar eetlepels aardappelmeel of maïzena. Roer eerst een paar eetlepels bindmiddel los met de jus in een apart schaaltje om klontjes te voorkomen.

Lekker met aardappelpuree.

Bewaren

One thought on “Boeuf bourguignon zoals glutenvrije oma dat maakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.