Echte liefde gaat door de maag. Daarom bak je voor iemand waar je van houdt of waarop je indruk wilt maken een Valentijnstaart. Bijvoorbeeld deze glutenvrije cheesecake met chocoladehartjes. De cheesecake is zacht en romig en de glutenvrije chocoladebodem en hartjes zijn knapperig en bros. Een hartveroverende combinatie voor je glutenvrije geliefde.
Jaren geleden at ik eens in een Konditorei in Potsdam, vlakbij Berlijn, een fantastische Russischer Zupfkuchen. Dat is Kasekuchen (gebakken kwarktaart, cheesecake) met meegebakken plukjes (zupf) chocoladedeeg.
Hoewel de taart Russisch wordt genoemd weet niemand of het ook een oorspronkelijk Russisch recept is. In Duitsland is het in elk geval een bekende taart. Er zijn ook in de supermarkt ook van die bakmixen voor Zupfkuchen te koop, van Dr Oetker bijvoorbeeld.
Dat maken wij natuurlijk gewoon glutenvrij na. Dat is een piece of cake met glutenvrij chocoladekoekjesdeeg. Een behoorlijk Europees recept zo!
Glutenvrije Zupfkuchen
voor het deeg:
150 gram glutenvrij meel
1 ei
75 gram boter
125 gram donkerbruine basterdsuiker
25 gram cacaopoeder
snuf zout
voor de vulling:
1 bak volle kwark van 500 milliliter
50 gram witte suiker
1 ei
50 ml slagroom
1 eetlepel maizena
1 citroen
springvorm van 22cm doorsnede
Maak eerst het deeg:
Kneed het meel, de donkere basterdsuiker, de roomboter, het ei, de cacao en et snufje zout tot een deegbal. Neem hier 1/3 deel van apart en laat ca 30 minuten rusten in de koelkast.
Vet de springvorm in en druk 2/3 deel van het deeg uit over de bodem. Bak ca 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.
Maak intussen de cheesecakevulling:
Roer de kwark los met de suiker, maizena, slagroom en het ei. Beon de citroen schoon. Rasp de schil boven de kwark en pers de citroen daarna uit. Voeg ook toe aan de kwark.
Haal de springvorm uit de oven en laat een beetje afkoelen.
Rol het 1/3 deel van het deeg uit op een met rijstmeel bestoven werkblad en rol uit. Steek er hartjes uit.
Of: neem het deeg uit de koelkast en trek er klompjes van af.
Schenk de kwark in de springvorm en leg de stukjes chocoladedeeg erboven op.
Doe de springvorm weer in de oven (175 °C) en bak 45 minuten.