Chili con carne is zo’n recept dat ik maakte toen ik voor het eerst ging koken. Tijdens mijn studenten tijd was het ook favoriet omdat het voedzaam en goedkoop en weinig afwas geeft. Toen ik vegetarisch was maakte ik het sin carne (zonder vlees) en dat gaat net zo goed. Tot mijn verbazing gebruiken veel mensen een pakje om de chili smaak te geven. Vandaag geef ik je mijn recept zonder een zakje.
Ik gebruik best veel kant-en-klare producten zoals blikken vis, groente en peulvruchten, pakken en blikken tomatensaus en soms voorgesneden groentes maar pakjes met kruidenmixen of sausjes gebruik ik nooit. Ik vind ze niet lekker, ze smaken allemaal naar bouillonpoeder en zijn erg zout.
Gelukkig dat al gewend was om zelf mijn eten te kruiden want die mixen bevatten ook vaak gluten en schijnen ook niet gezond te zijn. De typisch Mexicaanse smaak van chili is gewoon een mix van ketoembar (korianderzaadpoeder) en djintan (komijnzaadpoeder) Dat is overal te koop en gebruik veel.
Maak een grote pan chili en garneer met citroen, verse koriander, een lepel zure room, guacamole en tortillachips. Het restjes is morgen nog lekkerder
Chili con Carne
500 gram rundergehakt
2 blikken bruine bonen van 800 gram en/of kidneybonen
1 pak gezeefde tomaten (500 gram)
1 blikje maiskorrels
1-2 teen knoflook
500 gram gemende gesneden groente (of 1 rode paprika, 1 ui, 1 prei, 1 courgette gesneden)
1 eetlepel ketoembar
1 eetlepel djintan
1 eetlepel tabasco
1 eetlepel olie
Fruit het gehakt in de olie. Bak het rul. Voeg de gehakte knoflook gewassen en gesneden groentes toe en bak 5 minuten mee. Voeg de bonen, de mais en de tomatensaus toe. Breng op smaak met de kruiden en tabasco. Laat minimaal een half uur pruttelen.