Glutenvrije Christmas Angel Food Cake met cranberry

Op dag 19 van de glutenvrije advent maak ik een angel foodcake. Een taart die voedsel is voor engelen leek mij wel heel gepast voor de kerst. Een angel foodcake is een wonder van luchtigheid, een heerlijke zoet wolk die heel goed glutenvrij te maken is omdat er maar weinig meel in gaat.

Ik combineer de angel foodcake graag met cranberrysaus. Niet alleen omdat dat ook zo goed past in december maar omdat de zure, frisse smaak van cranberry ook een mooie tegenhanger is voor de zoete cake.

Happy birthday sis!!

Ik maakte de taart voor mij zusje die vandaag jarig is maar hij is ook heel lekker met kerst. Na een copieus kerstdiner heb je altijd nog wel plek voor een angel foodcake omdat hij zo lekker luchtig is en fris door de cranberry.

Mijn recept voor glutenvrije angel foodcake is de 19e op een rij in de glutenvrije kerst advent 2016. Glutenvrije bloggers bundelen twee keer per jaar hun krachten om zich in te zetten voor de glutenvrije gemeenschap. Dat doen wij in de maand mei voor de Coeliakiemaand en in december voor de glutenvrije advent. Wij willen hiermee bekendheid geven aan coeliakie en een feest maken van glutenvrij leven.

Glutenvrije Angel Food Cake

300 gram suiker
300 gram eiwit (van ca 10 )
100 gram glutenvrij bakmeel (bv Schar mixC), gezeefd
snuf zout
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker

1 bakje slagroom van 125ml

1 zakje verse cranberries en suiker of 1 potje

2 springvormen met doorsnede 22cm

Weeg het meel af zeef het met 150 gram suiker, de vanillesuiker en een snuf zout. Weeg nog een keer 150 gram suiker af. Mix de eiwitten stijfmet het bakpoeder en doe beetje voor beetje 150 gram suiker erbij. Mix tot het een taaie, glanzende massa is.

Spatel het meel er beetje bij beetje doorheen tot alles is opgenomen.

Spoel je bakvormen af met heet water en doe in elk de helft van je beslag.

Bak de cakes gaar in ca 35  minuten in een oven van 180 °C. Laat de cakes afkoelen, eerst in e vorm, daarna op een rekje.

Kook intussen de cranberries tot moes met suiker. Laat afkoelen. Klop de slagroom stijf.

Kies 1 angelcake als bodem en leg die met de bovenkant onder op een schaal. Strijk hier de helft van de slagroom over uit en verdeel er cranberrymoes over. Leg de bovenkant van de taart erop (met de bovenkant boven). Smeer hier de rest van de slagroom over uit met een paletmes en eindig met een laagje cranberry.

Eet de taart zo vers mogelijk, hij is het lekkerst op de dag dat je hem maakt.

Gisteren vond je een blog van Bakers and Fakers achter het glutenvrije luikje van onze kalender. Morgen kun je een blog lezen van ohmypie.nl, vast een heerlijke taart!

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 thoughts on “Glutenvrije Christmas Angel Food Cake met cranberry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.