Coeliakie controle bij een nieuwe kinderarts

Sinds de diagnose van coeliakie bij Alexander zijn wij jaarlijks op controle geweest bij onze kinderarts in Hoofddorp. Een prettige kinderarts maar zij ging met pensioen dus wij zochten een nieuwe arts. Kinderen met coeliakie worden in principe jaarlijks gecontroleerd op verschillende dingen. Bij ons  wordt onder andere groei en gewicht bijgehouden en geprikt op antistoffen om te checken of het dieet goed gaat. Door omstandigheden waren wij in 2007 bij de kinderpoli in Hoofddorp terecht gekomen maar nu  wilde ik wel graag een arts in onze woonplaats Haarlem. Na een paar telefoontjes was dat geregeld en konden wij op de fiets naar het Spaarne Gasthuis voor een consult met onze nieuwe kinderarts.

Alexander werd gewogen en gemeten en daarna spraken wij onze arts. Zij vertelde ons dat zij op de afdeling de coeliakie-arts genoemd wordt omdat haar dochter ook coeliakie heeft en zij dus vaak de coeliakie patiënten krijgt. Wij wisten dit niet maar het was wel een fijn gevoel om te weten dat zij niet alleen arts maar ook ervaringsdeskundige was.

Alexander’s groei en gewicht is goed. Hij is erg gegroeid het afgelopen jaar en dat komt omdat hij in de pubertijd komt. De arts raadde mij aan om mijzelf en mijn dochters ook weer eens te laten prikken op antistoffen. Uit een familiescreening van 9 jaar geleden bleek dat oudste dochter en ik het coeliakie-gen hebben. Jongste dochter was toen nog niet geboren dus bij haar laten we ook een gen-bepaling doen.

Daarna kwam het hoogtepunt van ons ziekenhuisbezoek: het bloedprikken (Not)!

Er werd niet alleen op antistoffen geprikt maar ook gekeken of of bepaalde andere waardes nog in orde waren. Alexander hield zich groot.

En na afloop drinken we een lekker blikje chocomel. Dat hadden we wel verdiend!

Na twee weken belde onze arts met de uitslag van het bloedonderzoek. Alle waardes waren goed en de antistoffen uitstekend laag (0.9). Zij adviseerde ons om van oktober-april extra vitamine D te slikken. Over een jaar gaan we weer. Dan laten we twee weken voor het consult bloedprikken zodat de uitslag tijdens de afspraak besproken kan worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.