Coeliakie en je vrienden en familie

Met Coeliakie moet je met heel veel rekening houden.  Je dieet en je kookgewoontes zullen veranderen. Daar wennen de meeste mensen betrekkelijk snel aan, vooral als je merkt dat het glutenvrije eten hen goed doet. Maar anderen moeten ook rekening houden met jou. Je familie en vrienden kunnen je niet meer zo mee uit eten nemen of trakteren op een taartje.

Het sociale aspect van glutenvrij eten vanwege een medische reden wordt wel eens vergeten maar het is groot. Eten is vaak een sociale gelegenheid, veel wordt gevierd met eten, trakteren en proosten, jij en je vrienden en familie moeten steeds rekening houden met je dieet.

Wij hebben het geluk dat er altijd rekening wordt gehouden met Alexander. Vaak hoeven wij niet eens te vragen of er iets te eten voor hem is of dat we iets hoeven mee te nemen. Op feestjes bij familie en vrienden is er altijd wel iets lekkers voor hem.

Op school heeft Alexander een trommeltje met traktaties waar hij iets uit neemt als er glutenhoudende traktaties zijn. Wij lichten de leerkracht altijd per mail in het begin van het jaar in dat hij glutenvrij is. Steeds vaker heeft de leerkracht hier al ervaring mee. Met paas/kerstvieringen wordt er op tijd gebeld of gemaild voor overleg. Dat vind ik erg fijn. Ik houd zelf de jaarkalender van de school ook goed in de gaten en vraag voor bijzondere dagen (schoolfeesten, sportdagen, schoolreisjes etc) of er iets uitgedeeld en/of gegeten gaat worden.

De ouders van zijn klasgenoten mailen wij niet apart. De ouders van zijn beste vrienden zijn goed op de hoogte en verder vinden wij het niet nodig hem een extra label te geven. Het maakt wel uit dat Alexander nu al iets ouder is en goed op zichzelf kan passen. Op glutenvrijemama heb ik een pagina gemaakt met tips over glutenvrij eten die ik af en toe app aan ouders van nieuwe vriendjes.

Vandaag schrijven smaakvolglutenvrij.nl,  deglutenvrijeman.nl en ikbenglutenvrij.nl ook over coeliakie en hun sociale omgeving.

 

 

 

Bewaren

One thought on “Coeliakie en je vrienden en familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.