Coeliakie heb je langer dan 100 dagen

Ik heb lang getwijfeld of ik zou schrijven over de 100 dagen glutenvrij actie van Yam. Yam is een producent van vers glutenvrij brood dat in de supermarkt te koop is. Dat was een enorme doorbraak, ik ben blij met Yam.

Yam organiseert op dit moment een 100 glutenvrij actie. Verschillende bloggers leven 100 dagen glutenvrij en bloggen daarover. Ik dacht: ik laat deze glutenhype-actie even aan mij voorbij gaan. Glutenvrije mama hoeft zich niet altijd boos te maken. De glutenvrije hype is toch al over zijn hoogtepunt heen. Bovendien, Mirjam schreef al een goede blog over de 100 dagen glutenvrij actie. Daar hoef ik geen schepje bovenop te doen.
De hype heeft ook wel een paar voordelen, zoals meer bekendheid over glutenvrij eten en een grotere beschikbaarheid van glutenvrije producten. Ik begrijp ook best dat Yam zijn marktaandeel wil vergroten. Daar hebben wij uiteindelijk ook baat bij, het zou voor coeliaken niet fijn zijn als Yam failliet zou gaan.

Dus ik ademde heel diep in en uit,  telde tot tien en bleef rustig. Tot ik een berichtje ontving met de uitnodiging om over de challenge te schrijven.

Hallo Annemiek,

Dinsdag 1 september is de 100dagenglutenvrij challenge, geïnitieerd door YAM glutenvrij brood, van start gegaan. Acht bloggers gaan ervaren wat glutenvrij eten voor hen kan betekenen. […] Hun ervaringen zijn te volgen op www.100dagenglutenvrij.nl.
Aangezien jouw achterban geïnteresseerd is in een gezonde leefstijl, vinden ze deze challenge wellicht ook interessant. Zou je deze challenge met hen willen delen? Hieronder hebben we alvast een kort berichtje geschreven, uiteraard kan je hier ook je eigen draai aan geven.

Alvast hartelijk dank voor je eventuele medewerking en mocht je vragen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Met vriendelijke groet,
De organisatie van de 100dagenglutenvrij challenge

De zin “jouw achterban is geïnteresseerd in een gezonde leefstijl” deed mijn glutenwoede toch nog opvlammen.

Nee.

Mijn achterban is helemaal niet geïnteresseerd in een gezonde leefstijl. Mijn artikelen over glutenvrije pizza, hamburgers en falafel worden het best gelezen. Mijn achterban is geïnteresseerd in een manier om hun kind zo gewoon mogelijk te laten opgroeien en eten zonder dat het ziek wordt. Mijn achterban heeft namelijk (een kind met) een hele stomme ziekte.

Honderd dagen glutenvrij?

Coeliakie is levenslang!

 

 

5 thoughts on “Coeliakie heb je langer dan 100 dagen

  1. Je hebt helemaal gelijk! Ik kan veel begrip hebben voor mensen met klachten die (denken) baat te hebben bij een glutenvrij dieet. Zolang ze gezond en gelukkig zijn en dit met (huis)arts of dietiste bespreken. Maar om als experimentje een healthy lifestyle te beginnen en geen oog op diagnose en mogelijke gevolgen.

    En ondertussen nog zoveel mogelijk Yam broodjes verkopen aan mensen die het misschien helemaal niet nodig hebben. Of juist wel en alsnog hun lichaam naar de knoppen omdat een heleboel dingen niet serieus worden genomen (kruisbesmetting, glutenarm e.d.). Ik snap deze actie niet! Yam is prima instaat om bij te dragen aan de bekendheid van coeliakie en het belang van diagnostiek etc. etc. Waarom kiezen ze dan deze kant?

  2. Ik ben gestopt met alles van Yam te volgen toen ik van de week de oproep voorbij zag komen. Brood van Yam eet ik ook niet meer (maar dat komt ook omdat ik niet elke week meer bij de Jumbo kom en ik een alternatief heb gevonden als ontbijt). Echt, ze maken me serieus enorm kwaad met hun oproep.
    Voorheen was ik lovend over ze, nu vind ik ze een walgelijk clubje die het puur doet voor de centen. Zonde. Ze hadden een goede partij kunnen zijn in de coeliakie wereld. Maar ze hebben het voor zichzelf verpest.
    100 dagen glutenvrij? HA, en dan op dag 101 weer aan de vette pizza’s van de pizzaria. En gezond? HAHAHA. Ja hoor, als ze het zelf maar geloven dat glutenvrij gezond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.