Coeliakie in het eindexamen Nederlands havo 2018:I

Dit zonnige weekend zitten honderden docenten uit het voortgezet onderwijs met een examenklas examens na te kijken. Je hoeft geen medelijden met ons te hebben hoor, over twee maanden hebben wij 6 weken vakantie, maar het is wel even buffelen. Ik kreeg een berichtje van een van mijn examenleerlingen dat er dit jaar een tekst over glutenvrij eten in het examen Nederlands zit. En dat komt goed uit want mijn leerlingen weten daar veel van omdat ze wel eens op mijn blog of instagram stuiten.

In 2015 zat er een vraag over coeliakie in het examen Biologie en nu dus bij Nederlands. Nu in het examen Nederlands in tekst 4: Vraatzucht. Het artikel in dit examen is gebaseerd op een tekst van Rosanne Hertzberger. Zij heeft het boek Ode aan de E-nummers geschreven. Dat boek heb ik gelezen en vond ik erg interessant. Er staat al een jaar een recensie klaar in mijn concepten om te publiceren. Ode aan de E-nummers heeft een vrij uitgesproken, en in de foodblogwereld controversiële mening, daarom aarzel ik om de recensie te publiceren. Ik zal mij er toch eens aan wagen.

Nu gaan we eerst het artikel lezen. Coeliakie wordt genoemd in alinea 3:

CE havo Nederlands 2018:I tekst 4
CE havo Nederlands 2018:I tekst 4

Interessant artikel toch? Ik kan mij voor het grootste gedeelte wel vinden in de strekking van het artikel. En dan nu de vraag die hoort bij alinea 3:

Weet je het antwoord?

 

2 thoughts on “Coeliakie in het eindexamen Nederlands havo 2018:I

  1. Doen! Die recensie publiceren.
    Ik ben erg benieuwd naar jouw (ongezouten) mening. Ik heb haar boek nog niet gelezen, maar wel interviews en zo af en toe een column. En vind ze erg interessant, al ben ik het er niet altijd mee eens. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.