Coeliakiemaand 2015

In de Verenigde Staten bestaat de ‘Celiac Awareness Month’ al langer. De hele maand mei wordt er in de VS veel aandacht besteed aan coeliakie. Hier in Nederland kennen we wel de (collecte)weken van bijvoorbeeld de nierstichting of de hartstichting. Daar steekt de jaarlijkse dag van de Coeliakie, dit jaar op 16 mei, wel wat bleekjes bij af.

coeliakie bewustwordingsmaandVorig jaar besloot Elize van Stories of a Coeliac dat het tijd werd de ‘Celiac Awareness Month’ naar Nederland te brengen. Zij bedacht vier acties om meer bekendheid te krijgen voor coeliakie. Wat zij precies heeft gedaan kun je hier teruglezen.

Het leek Elize leuk om er een gezamenlijke blogactie van te maken. Nou, dat heeft zij geweten! De mailbox van de glutenvrije bloggers van #wijbloggenglutenvrij stroomden vol met ideeën. Daar zaten hele goede ideeën tussen, hele wilde, zeer tijdrovende en zelfs één illegale. Tsja, je mag nou eenmaal niet overal posters plakken, ook niet voor een goed doel.
Het initiatief van Elize heeft uiteindelijk geleid tot een coeliakiemaand met mooie website en heel veel acties die er voor zullen zorgen dat coeliakie meer bekendheid krijgt.

En wij zullen niet collecteren, wij gaan delen. We delen kennis, informatie, materiaal en glutenvrije producten. Zo zal de coeliakiemaand leiden tot meer bewustwording over coeliakie. En dat is nodig.

Meer bewustwording over coeliakie is belangrijk omdat nog steeds erg veel mensen lijden aan deze ziekte zonder dat zij dat weten. Coeliakie is de meest onbekende volksziekte van Nederland: 1 op de 100 mensen heeft het maar slechts 1 op de 800 mensen weet dat ze het hebben. Dat komt omdat artsen nog niet allemaal even goed op de hoogte zijn van de symptomen van coeliakie maar ook omdat coeliakie moeilijk te herkennen is.

Over een paar dagen gaat de  coeliakiemaand van start. Ik heb er ontzettend veel zin in om deze maand mei tot een fantastische coeliakiemaand te maken! Bezoek dus onze website www.coeliakiemaand.nl en like, share en twitter met- en over ons op social media.

facebook: facebook.com/Coeliakiemaand
instagram: instagram.com/coeliakiemaand/
twitter: twitter.com/Coeliakiemaand

One thought on “Coeliakiemaand 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.