Coeliakiemaand 2019

Zelf heb ik drie jaar enthousiast meegedaan aan de organisatie van Coeliakiemaand. Naast bijdragen aan de organisatie heb ik drie dingen ontwikkeld voor Coeliakiemaand die dicht bij mij liggen. Namelijk materiaal waarmee kennis over coeliakie vergroot kan worden op de basisschool. Vorig jaar bleek de coeliakiemaand voor mij niet langer te combineren met mijn privéleven en werk. Maar omdat het toch elk jaar weer mei is en ik wel trots ben op de dingen die ik heb gemaakt zet ik ze vandaag bij elkaar in deze blog. Allemaal gratis te downloaden, omdat het mei is, en dus coeliakiemaand.

Sinds mei 2015 organiseren glutenvrije bloggers in mei de Coeliakiemaand om kennis en bewustwording rondom coeliakie te vergroten. Het begon in 2015 vrij klein met een site, wat kleine bijeenkomsten en bloggers die actief waren op hun eigen site en social media. Al snel werd er een stichting opgericht, Coeliakiemaand.nl, waren er sponsoren en winacties en stond de stichting op een glutenvrij foodfestival en andere evenementen.

Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk en leuk allemaal maar de initiatiefnemers en de bloggers van de stichting organiseerden dit in hun vrije tijd, naast baan, studie,  blog en niet in de laatste plaats privé- en gezinsleven. Dat bleek een pittige taak en voor de meesten ook niet jaar na jaar vol te houden. Het gaat bij het organiseren van een coeliakiemaand namelijk niet alleen om het schrijven van blogs en het plaatsen van plaatjes op social media maar ook om het contact leggen met bloggers,  sponsors, andere organisaties. Het vereist een hoop samenwerking

De doelen van Coeliakiemaand.nl zijn:

Meer bekendheid voor coeliakie en een glutenvrij dieet.
Meer onderzoek naar coeliakie en daar geld voor inzamelen.
Een glutenvrije feestmaand organiseren

Voor coeliakiemaand maakte ik een lesbrief voor de basisschool, een spreekbeurt voor leerlingen vanaf groep 4 tot 8 en een voorlees-kleurboek voor groep 1-2-3.

Lessenserie

Als je kind coeliakie heeft en naar de basisschool gaat is het heel belangrijk dat de klas goed op de hoogte is van het glutenvrije dieet. Een van de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen is om de leerkracht van je kind deze lessenserie te geven. De lessenserie bestaat uit 5 opdrachten, sommige opdrachten zijn individueel, andere voor groepjes.

De lessenserie is geschikt voor leerlingen van groep 4 t/m 8 . Omdat de leeftijd, het niveau en manier van werken per groep en per school kan verschillen kan de leerkracht de opdrachten aanpassen, daarin geeft de lesbrief keuzes.

PDF: Wij zijn glutenvrij en jij-lesbrief over coeliakie 2015
Word: Wij zijn glutenvrij en jij-lesbrief over coeliakie 2015

Spreekbeurt

Een veelgebruikte manier om kennis over coeliakie te verspreiden op de basisschool is door middel van een spreekbeurt. Ik heb een voorbeeld powerpoint voor een spreekbeurt gemaakt. Die mag natuurlijk niet zomaar mag worden overgenomen maar wel gebruikt worden als basis.

Powerpoint: Coeliakie spreekbeurt coeliakiemaand 2016
PDF: spreekbeurt

Voorlees & kleurboek

Waar ik het meest trots op ben is het voorlees&kleurboekje dat ik maakte in samenwerking met kunstenaar Roberto Helder en Emmelou van Bakers and Fakers. Het boekje vertelt het verhaal van Sammie die erg veel van glutenvrije pannenkoeken houdt. De geweldige illustraties van Roberto kunnen worden ingekleurd.

Sammie houdt van pannenkoeken

Van deze foto maakte Roberto onderstaande illustratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.