Het is deze week courgetteweek op glutenvrijemama.nl omdat ik een reuzen courgette oogst uit de schooltuinen moest zien te verwerken. Ik maakte al courgettesoep, koekjes, cakejes en lasagne van courgette en vandaag smeer ik courgette op een cracker. Ik maak vandaag courgettespread.
Courgettespread lijkt een beetje op Baba Ganoush, de auberginespread die je maakt van geroosterde aubergine. Ik ben dol op dit soort smeerseltjes bij de lunch, picknick of op een feestje. Je smeert het op een toastje of dipt er rauwkost in. En wat je zelf maakt is meestal gezonder dan wat je uit een potje snackt.
Glutenvrije Courgettespread
1 courgette (ca 200 gram)
olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
verse munt, 1 of 2 takjes
1 citroen
zout
Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de knoflook zachtjes aan, het moet niet bruin worden. Snijd de courgette in blokjes en voeg toe aan de knoflook. Bak de courgette heel zachtjes in de olie met de deksel op de pan, roer regelmatig om om aanbakken te voorkomen. Het is de bedoeling dat de courgette heel gaar en zacht wordt. doe de courgette, als hij gaar is, over in een schaaltje. prak fijn met een vork of pureer met een staafmix. Breng op smaak met zout, gehakte verse munt, het sap van een halve citroen en citroenschilrasp.