Curry met zelfgemaakte paneer

Ik probeer al een poosje op maandag geen vlees te eten. Op zoek naar vegetarische recepten kwam ik opeens opvallend veel recepten met paneer tegen. Dat is verse Indiase kaas die je in een curry kunt gebruiken. Blijkbaar had een of ander merk kortgeleden paneer op de markt gebracht en influencers ingehuurd om erover te bloggen. Helaas kon ik zelf nergens paneer vinden in de supermarkt. Naja, dan maak ik het wel zelf! Het is wel geinig om zelf paneer te maken. Je verhit melk en giet er iets zuurs bij zodat het gaat schiften, al roerend en uitlekkend maak je dan dus zelf kaas. Het is echte scheikunde!

Nadat ik de paneer had gemaakt heb ik het toegevoegd aan een potje curry en gegeten met rijst. Het was echt lekker, het leek een beetje op feta maar dan romiger.

De paneer laat je uitlekken in kaasdoek. Laat ik dat nou net niet in huis hebben maar nog wel een paar verdwaalde hydrofielluiers. Dat werkt ook.

Laat de paneer eerst een poosje uitlekken en zet het dan met iets zwaars erop een nachtje in de koelkast. Zo perst het zich tot een vast kaasje.

Het ziet er brokkelig uit maar kan wel degelijk tot blokjes worden gesneden. Al moet ik zeggen dat de opbrengst, 168 gram, van liter melk mij niet meeviel. Dat is voor 5 personen niet genoeg. Ik zou in het vervolg uitgaan van 1 liter melk per persoon. Vermenigvuldig dus het recept hieronder met het aantal personen voor wie je kookt.

Eerst even lekker aanbakken in een beetje vet. Het behoudt haar vorm en smelt niet.

Zelf paneer maken

1 liter volle melk
2 eetlepels azijn of citroensap
2 theelepels zout
dunne, schone doek zoals kaasdoek, theedoek of hydrofiele luier
Breng de melk met het zout al roerende aan de kook in een steelpannetje. Neem de pan van het vuur als de melk kookt en giet langzaam, in een dun straaltje, de azijn toe terwijl je blijft roeren. Door het zuur gaat de melk schiften. Blijf roeren tot de melk helemaal is geschift.

Leg een doek in een vergiet en giet hier de paneer op. Laat een uur uitlekken, pers al het vocht uit de kaas door de doek flink aan te draaien. Verpak het kaasje in huishoudfolie en leg een paar uur onder iets zwaars in de koelkast.

Snijd de paneer in blokjes en bak aan in wat zonnebloemolie. Voeg toe aan een potje curry en serveer met rijst.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.